‘De Patrick’ en Delhaize wijn van ‘365’. Wie liegt?

01Jul08

Ook voor de niet Antwerpenaar moeten we “de Patrick” niet meer voorstellen. “Knack” heeft een duidelijk meer dan één eitje te pellen met deze  Burgervader, Patrick Janssens (sp.a). Dit weekblad niet alleen. Stilaan heeft de hele stad haar buik vol van de “communicatiespecialist”. Zijn partij inbegrepen, waarvan hij zich liever distantieert om “de burgemeester van alle Antwerpenaren te zijn”. Vooral van de loft bewoners “met zicht op ’t Scheld”. Ik woon niet in een onbetaalbare loft, maar in een leuke sociale woning. Juist,“met zicht op ’t Scheld”. In de meest chique wijk van de stad, “het Zuid”. Mijn buren rijden minstens met een BMW of Jaguar. Samen hebben we één van de beroemdste Delhaizes van het land. De “Hippodroom” aan het Museum voor Schone Kunsten. Aan de kassa is iedereen gelijk, dus sta ik daar met Tom Lanoye, Antje De Boeck, Jan Decleir, Hilde Van Mieghem en andere schoonheden in de rij. Ook het halve Schepencollege is er van de partij. Ondermeer “de Patrick”. Vermits zijn recherche mij op de voet volgt, zie ik er geen graten in hier het recht op privacy wat ruimer te interpreteren.

Delhaize “365”.

Delhaize is terecht beroemd voor haar wijnafdeling. En dat hoeft helemaal niet onbetaalbaar te zijn. Ook deze winkelketen heeft een huismerk: “365”. Nu 20% van de Belgen amper in staat is de huishuur en de energierekening te betalen is dat een welkome ondersteuning voor mensen met een laag inkomen, zoals ik. Die “365” heeft best wat te bieden, ondermeer wijn. Mij overkomen bijna dagelijks de meest maffe avonturen. Sommige mensen “trekken dat aan”. Mijn huisarts raadt me dan ook aan wat meer “binnen te blijven”. Ook dan staat de waanzin op de drempel. Het zal niet verbazen dat de Amerikaanse schrijver – dichter Charles Bukowski me nauw aan het hart ligt. (“Verhalen van alledaagse waanzin” – De Bezige Bij).

Enkele weken geleden stond ik op een zwoele meiavond op straat met een paar geestesgenoten een vurig gesprek te voeren over quantum mechanica en de supersnaar theorie van de wetenschapper Brian Greene. (Een van zijn recente werken heet “De Ontrafeling van de kosmos. Over de zoektocht naar de theorie van alles”. – Spectrum).  Dan weet je het wel. Dergelijke gesprekken waren voor Bukowski niet zelden het begin van een rampzalige chaotische periode. Menig psychiatrisch patiënt leerde aldus Haldol kennen. Wat moest geschieden, gebeurde. Er stort zich een toevallige onbekende voorbijganger in de discussie. Een dertiger van gemengde origine, blank-Afrikaans die bovenop  het animisme en voo-doo introduceerde. Jim is de naam. Dat die confrontatie plaats had voor de openstaande deur van de “Universiteit voor het Algemeen Belang” van Ricardo Petrella (http://www.stratengeneraal.be ) aan dat beroemde Zuid, gaf er nog wat couleur locale aan. Soit, die Jim boeide me en we gingen iets drinken in één van die snob kroegen die mijn buurt teisteren. Uit een recent onderzoek bleek dat het rioolwater hier vol zit met cocaïne resten. Tom Boonen… goed we doen niet flauw. Tom, zet ‘m op!

Na twee Duvels kwam de aap uit de mouw. Jim was dakloos en zijn moeder zit in Brugge wegens het smokkelen van vier kg cocaïne uit Zuid Amerika. In mijn leefwereld een verhaal van alledaagse waanzin. Tenslotte richtte ik twaalf jaar geleden niet voor niks het roemruchte “Daklozen Aktie Komitee” (DAK) (http://www.daklozenaktiekomitee.be  ) op dat zo gezond is als een vis. Jim was een toffe gast en hij zou bij mij overnachten. Zijn voodo-verhalen waren prachtig. Er kwam nog een nacht bij en we kregen dorst. Naar die trendy Delhaize dus. Naar de wijnafdeling. We draaien, met in onze zak een paar euro’s, zo’n wijn gang in en wie staat daar twee meter van ons een fles rode wijn te bestuderen? “De Patrick”! Uit privacy overwegingen ga ik het merk niet verklappen, maar met minder dan 30 à 40 euro ging hij niet buiten. Onze Burgemeester zag ons en trachtte nog in dat wijnrek te kruipen, wat me met compassie vervulde. Jim en ik vielen hem niet lastig. Dat heeft hem veel geld gekost. Immers, twee vakken verder lagen flessen rode wijn van het huismerk “365” die minstens zo goed zijn als die dure en…2,5 euro kosten. Soit, vermits “de Patrick” zich gedistantieerd heeft van de basis van de socialistische familie, wordt hij in tegenstelling met zijn voorganger , de volkse Burgemeester Leona Detiége (sp.a) niet gebrieft over de prijs van de witte producten. Leona draagt kleedjes uit de Kringloopwinkel en staat er beeldig mee. De prijs van de kaviaar is meer de sector van Janssens.

Janssens en Muyters: “Broederbanden”.

“De Patrick” is dus een “communicatiedeskundige”, schijnt het. Hij is daar zo geweldig in dat hij bijna dagelijks aan zijn tegenstanders munitie aanreikt waarmee hij meer dan deskundig ingepakt wordt. Ondermeer in “Knack”. Voor Leona hadden we hier Bob Cools, ook sp.a. “Den Bob”, die later OCMW voorzitter werd, drinkt “Bollekes” van de Antwerpse brouwerij De Koninck. Dat zijn flinke kuipen donker bier. Hier zie je al het verschil met Janssens. Ik heb “den Bob” overal ontmoet, maar nooit met een dure fles wijn in de Delhaize. Er is nog een verschil. Bob Cools is een coleriek mannetje, dat moet je mij niet uitleggen. Maar hij is niet rancuneus en een “Bolleke” maakt veel goed. Hij is geen “communicatiespecialist”, maar een stedenbouwkundige die op zijn oude dag nog een doctoraat verwierf over sociale woningen. Wat die krankzinnige Oosterweelverbinding en Wapperbrug betreft staat hij aan de goede kant. Hij woont zelf op de Linkeroever waar zowel St. Annekeplage als het St.Annabos dreigen te sneuvelen. (http://www.users.skynet.be/alo/hah02BobCools.html – “Actiecomitee Linkeroever”).

“Knack” heeft met Patrick Janssens een prijsbeest in huis gehaald. De trouwe lezers van Indymdia.be weten dat ik in hem al lang brood zag. Uit de oude doos een paar artikels van vele: (http://www.indymedia.be/nl/node/26049 – “Janssens en democratie.” http://www.indymedia.be/nl/node/26097 – “Over “A!A” ). De vete tussen “Knack” en onze Burgemeester begon een paar maanden geleden. Journalist Stijn Tormans liet Kris Fierens van “Red het Zeemanshuis” uitgebreid aan het woord over dit afbraak dossier. Nog zo’n dossier dat druipt van de corrupte vermoedens. Ik was 12 jaar verkozen Antwerps Districtsraadslid. In zo’n Raad hou je er best rekening mee dat ook daar de alledaagse waanzin om de hoek ligt. Vermits ik reeds van mijn kinderjaren een ingebakken wantrouwen heb voor figuren die het allemaal eens ingewikkeld en met een vertrouwen wekkende grijns komen uitleggen, stemde ik daar al jaren geleden regelmatig als enige tegen projecten die stonken. Bijvoorbeeld tegen de afbraak van dat Zeemanshuis en tegen alles waar de BAM met haar brug mee afkwam. Niet omdat ik heel die zaak technisch begreep zoals “St(r)atengeneraal” en vele anderen nu wel doen, maar uit intuïtie. “Men” heeft die Districtsraad trouwens goed in het zak gezet. Groen! inbegrepen. Dat worden die negen Antwerpse Districtsraden dagelijks.

Stijn Tormans liet Kris Fierens, die naar de Raad van State gaat, kwaad aan het woord. Zoals het hoort wou hij ook de mening van onze burgervader horen. Dat was buiten de waard gerekend. “De Patrick” weigerde, vooral omdat net in die periode “A!A” (“Antwerpen in Actie”) het licht zag. Een front van komitees. Vermits Janssens over dergelijke onafhankelijke bewegingen geen controle heeft, werd hij woest en is hij nooit meer bij zijn zinnen gekomen. Minder dure Delhaize wijn consumeren, kan wellicht helpen. Met “Knack” en Stijn Tormans kwam het niet meer goed. Tormans, die nabij het Antwerpse Schipperskwartier woont, stortte zich op zijn stad en haar burgemeester. Er kwamen meer stukken waarin hij merkwaardige familiebanden van Janssens en adjunct hoofdcommissaris Serge Muyters publiceerde, rond vastgoedprojecten in de stad. Hij was niet de eerste, ik deed dat hier al geruime tijd geleden. Het gaat om “broederbanden”. Zie http://www.knack.be/blog/opinie/71-63/patrick–nu-ook-zonder-schaamte.html#3664

Wie liegt à 6.700€ per week?

Onder de titel “Patrick Janssens was woest dit weekend” staat deze week in “Knack” weer veel leuks voor de burger, van de hand van Stijn Tormans. “Gazet van Antwerpen” opende vorige week met: “ Regering zwicht voor Tegenstanders Lange Wapper”. Dat nadat bekend werd dat de Vlaamse regering dan toch een onafhankelijk onderzoek wil laten uitvoeren naar de Oosterweelverbinding, zoals “St(r)atengeneraal” vraagt. Wat is er mis met die titel? Niets. Toch werd hij al een paar uur later vervangen door:”Tegenstanders Lange Wapper liegen!”. Ook een mooie titel. “De Patrick” kreeg ruime baan:”Ze zijn populisten! Schaamteloos! En ze gebruiken nog eens de gevoelens van gehandicapten!”, verwijzend naar de indrukwekkende manifestatie van andersvaliden – niet “gehandicapten” Burgemeester – die de brug boven hun school dreigen te krijgen. Kortom, een “voorbeeld van communicatie” naar een bevolking toe die in meerderheid tegen de Oosterweelverbinding is zoals uit een “Humo” enquéte blijkt.

En dan komt het fijnste. Janssens manipuleerde GvA, niet voor de eerste keer. Hoe zit dat? Stijn Tormans: “De BAM betaalt elke week aan de regionale zender ATV 6.700 euro voor een Mobiliteitsjournaal. Die zender is voor de helft eigendom van Concentra, ook de uitgever van Gazet van Antwerpen. Vorige week zij GvA -hoofd redacteur Luc Rademakers dat zijn krant “voluit voor de Wapper kiest”. En commentator Lex Moolenaar vond het maandag “hinderlijk” dat andere media “zonder veel kennis van zaken” menen wat goed is voor de stad”. Dat weet exclusief de “Frut”. Samengevat: GvA is via Concentra en ATV “verkocht” aan de BAM, die er geld instopt. Janssens maakt gretig gebruik van die deal en de afhankelijkheid van de media aan het grote geld. De “Frut” is zijn privé domein. Meer dan de helft van de Antwerpenaars, tegen het mega project, “liegt” dus.

Tenslotte, “van de Wapper komen vodden” zingen Staf Kamil Carlens en Raymond van het Groenewoud. Janssens: “Dat zijn zangers die niet weten waarover ze spreken…”. Een “zanger” is per definitie onderontwikkeld. De one liners van de Burgemeester worden beroemd. Bekijk de video en beluister de song ( http://www.indymedia.be/nl/node/28277 ).

Advertenties


No Responses Yet to “‘De Patrick’ en Delhaize wijn van ‘365’. Wie liegt?”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: