Antwerpen. “Free cannabis!”. Vier arrestaties…

04Mei08

De populistische burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en extreem rechts blijven elkaar vinden. Zaterdag 3 mei ’08 organiseerde de vzw “Trekt uw Plant”, die opkomt voor de legalisering van cannabis, opnieuw een actie op de Vrijdagmarkt. Met muziek,informatie,korte toespraken. Alles zou rustig verlopen,zoals vorig jaar. Dat was buiten de waard gerekend. Namelijk het hoofd van de politie,Janssens,en zijn klassieke bondgenoot,extreem rechts.

Deze kleine manifestatie, waarop zo’n honderd jongeren afkwamen, was tijdig aangevraagd door het Steunpunt Antwerpse Druggebruikers” (STAD) en toegestaan. Het thema werd duidelijk omschreven. Ze had plaats in het kader van de “Worldwide Marihuana March” in vele steden. ( http://www.trektuwplant.be/ ). Alles bleef binnen de wet. De zon scheen, muziek klonk, geen burger werd op de gezellige Vrijdagmarkt verontrust,integendeel. De terrasjes zaten vol. Het bier,een harddrug,stroomde als vanouds.

Het doel van de actie was een “picknick, informatie en animatie” en het starten van “het nieuwe kweekseizoen”. Uit het pamflet: “Ons voorstel om een gemeenschappelijke cannabisplantage te vestigen voor het persoonlijk gebruik van onze leden, als enig logisch alternatief voor het illegale circuit, wordt vooralsnog gedwarsboomd door het gerecht”. “Trekt uw Plant” voert daarom een proces dat binnenkort voor het hof van beroep komt. De vzw zegt:”Het in staat stellen van onze leden tot het grootbrengen van een persoonlijke plant is echter nog wel toegestaan. Sinds januari 2005 is in België een ministeriële richtlijn van kracht die stelt dat het bezit van max.3 gram of 1 vrouwelijke cannabisplant zonder verzwarende omstandigheden niet wordt vervolgd”.

Extreem rechts & Janssens

Nadat de initiatiefnemers Joep Oomen en Pihilippe Decraene op het podium hun zeg hadden gedaan,werden ze samen met een derde deelnemer met geweld gearresteerd en afgevoerd naar de “politietoren” aan de Oudaan. Een groep simpatisanten trok dan daarheen, voor opheldering. Van hen werd opnieuw twee jongens aangehouden, waarvan een voorgeleid werd. Dit alles zonder dat er één wetsovertreding plaatsvond. Duidelijk met de bedoeling te intimideren en criminaliseren. De “beschuldiging” zou het propageren van drugsgebruik in aanwezigheid van minderjarigen op het plein zijn. Er werden alleen zaadjes in beslag genomen, die geen cannabis bevatten. Dit alles zeer duidelijk onder verantwoordelijkheid van Janssens die als “manager” de vertegenwoordiger is van de betonmaffia en de Gemeenteraad als overlast beschouwd. (http://www.indymedia.be/nl/node/26936 ). Hij steunt daarbij op alles wat conservatief en rechts is en wordt door hen toegejuicht. Ook hier. Hij toont daarbij een uitgesproken minachting voor de eigen partij, de sp.a. De vier actievoerders werden na een halve dag tergend te zijn opgesloten, vrijgelaten.

De Antwerpse “Vlaams Belang Jongeren” (VBJ) riepen op om de bijeenkomst aan de Vrijdagmarkt te verstoren met een “Anti Drugsactie”. Ze spraken af aan de kroeg “De Leeuw van Vlaanderen” of “De Beest”. Een al decennia bestaand hol van alcoholistische neo nazis die er tot een stuk in de nacht liederen van de waffen-SS brullen. Het was hét café van de verboden “Vlaams Militanten Orde” (VMO) en nu dus van de VBJ die de “Vlaamsche” jeugd beweren te beschermen tegen cannabis, maar de harddrug alcohol promoten. Op de Vrijdagmarkt bleek zichtbaar een afspraak tussen de politie en extreem rechts te bestaan. De geschiedenis rond WOII herhaald zich.

Veel bracht die mobilisatie niet op. Welgeteld acht man + leeuwenvlaggen die strijdvaardig naar de Vrijdagmarkt afzakten waar een toegelaten manifestatie plaatsvond. De acht werd door de politie niets in de weg gelegd, wel werden drie aanwezigen die de legale actie organiseerden, meegesleurd. De VBJ bende werd dol van vreugde toen ze zag dat de politie van Janssens hun provocatie ondersteunde. Zonder twijfel op bevel van de leidende sp.a er. Zoals het ook zonder twijfel is dat deze “manager” op 1 november vorig jaar het bevel gaf op het de Coninckplein eveneens een kleine manifestatie met druggebruikers trachten te verhinderen. Een initiatief van dezelfde groepen als die op de Vrijdagmark vandaag. (http://indymedia.be/nl/node/24709) Ook deze actie was oorspronkelijk toegestaan, werd naar een ander plein verwezen, dan gedoogd en tenslotte wegens het niet respecteren van het …”samenscholingsverbod” met een “Gemeentelijke Administratieve Sanctie” (GAS) van 80€ beboet. Ook hier werd de vrije meningsuiting van progressieve organisaties op de openbare weg beknot. Op 27 mei komt deze principiële zaak op vraag van het “Daklozen Aktie Komitee” (DAK) voor de rechtbank. Ze is tegen het stadsbestuur gericht en het lijkt er op dat de gebeurtenissen op de Vrijdagmarkt reeds een “wraakmaatregel” zijn.

Vandaag ik, morgen jij

Vlaanderen wordt overspoeld door censuurmaatregelen vanwege de overheid. De meest sensationele was die tegen de fototentoonstelling uit de collectie van Louis Paul Boon vanwege de Antwerpse Bestendige Deputatie.(http://www.indymedia.be/nl/node/25813). De “Gemeentelijke Administratieve Sankties” (GAS) worden ingezet tegen de vrije meningsuiting. Telkens opnieuw is de invloed van extreem rechts duidelijk. De progressieve krachten beginnen zich te organiseren. In Antwerpen in “A!A” (“Antwerpen in Actie”) en andere fronten.

Op het vooravondfeest van 1 mei van een aantal van deze groepen in het Internationaal Zeemanshuis kwamen 150 mensen af, een succes. Vandaag zijn het bewegingen “in de marge” die met een kwetsbare achterban werken,zoals druggebruikers, die geviseerd worden. De anderen zullen volgen, tot en met stakende arbeiders en hun vakbonden. Het progressieve verzet tegen het rechtse Antwerpse stadbestuur en haar met het VB meeheulende burgemeester moet eensgezind gevoerd worden. Het discriminerend en racistisch verbod op hoofddoekjes was geen accident de parcours. Het maakt deel uit van een bewuste politiek van onderdrukking die tot “eenheidsworst” moet leiden. Tot wat figuren als de burgemeester als een “propere” stad beschouwen, tot meerder profijt van de loftbewoners. De brutaliteit waarop vandaag een legale informatieve actie op de Vrijdagmarkt gecriminaliseerd wordt is opnieuw een flinke stap te ver.

 

Advertenties


No Responses Yet to “Antwerpen. “Free cannabis!”. Vier arrestaties…”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: