Vooravond1 mei in Zeemanshuis. “Mei 2008. Koopkr8!”

10Apr08

Het begon klein en groeit als kool. Wat velen cynisch als politieke science fiction beschouwden, wordt werkelijkheid. De Antwerpse linkerzijde kàn het, samenwerken! Jan Blommaert zei het in zijn “Opinie” op Indymedia.be juist. “Er is wat aan de hand…” Maar niet alleen in het brein van Burgemeester Patrick Janssens (sp.a), ook aan “de andere kant”. Belangrijk is het florerende A!A (Antwerpen in Actie), een breed, democratisch progressief front dat het neo liberale, rechts populistische stadsbestuur van “manager” Janssens aanpakt.( http://www.indymedia.be/nl/node/26126 ). Minstens zo belangrijk is de vooravond van 1 mei en Rerum Novarum , door een “1 mei collectief” op initiatief van het “Masereelfonds” georganiseerd in het met sloop bedreigde “Internationaal Zeemanshuis” in het Schipperskwartier. Een symbolische plek voor een actuele manifestatie: “Verwacht:”Mei 200&8. Koopkr8!”. Koopkracht, betaalbaar wonen, geen armoede in “A”!. (Zeemanshuis. Falconrui 21. Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer.)

Koopkracht, betaalbaar wonen, geen armoede.

Het “Masereelfonds” begon twee maanden geleden bescheiden met dit initiatief. Enkele basisgroepen trokken de kar. Er werd niet gezeurd over punten en komma’s. Het moest vooruit gaan. En het ging vooruit. De vergadertafel werd te klein. Voilà de meest recente lijst met deelnemende organisaties: A!A,( een dertigtal comités), Basta! (een front), CAP, DAK (extreme armoede), Encod (drugs), Groen!, Indymedia Antwerpen, Indymedia België, Ketelpatrouille (prostitutie), KP, LEF (Links Ecologisch Forum), Masereelfonds (cultuur), PVDA, vzw Pipelines (poësie), SAP en Vatuv (vliegveld Deurne).

Het “1 mei collectief” wou op de avond van 30 april geen zwaartillend programma. Vanaf 19u is er een doorlopend debat in Het Zeemanshuis, bestaande uit korte fragmenten. De zware aantasting van de koopkracht en de levensomstandigheden staat centraal. “Koopkracht, betaalbaar wonen, geen armoede!”. Dit met live muziek, vele info standjes met boeken,video, brochures. En uiteraard een bar en een heuse tuin in het midden van de stad. Alle gelegenheid om nieuwe vrienden te maken en plannen te smeden. Tot 01u. Wordt Antwerpen na de bakermat van extreem rechts te zijn geweest, een broeihaard, een voorbeeld van een democratisch alternatief?


 
1 mei is nog steeds een dag van strijd. Voor vele mensen is het de dag waarop de plaatselijke fanfare “Kunst na Arbeid” smetteloos de “Internationale” laat schallen en de vuisten geheven worden. Waarbij de rillingen over de rug lopen, denkend aan de harde strijd van de arbeidersklasse, wereldwijd. Dit jaar vallen 1 mei en Rerum Novarum, het katholieke feest van de arbeid, op één dag. Het belang van de eenheid in de strijd moet centraal staan met een regering die België wil doen barsten en de sociale zekerheid aantasten. Haar slogan luidt: “Span de broekriem aan!”.

ABVV en ACV.

De uitgenodigde sprekers zegden allen toe. Ook hier een breed front, met de opvallende aanwezigheid van het ABVV en ACV. Kris Fierens van Red het Zeemanshuis en A!A bijt de spits af. Anke Hintjens (Actie betaalbaar wonen) komt uit Gent. Philippe De Craene (DAK) heeft het over extreme armoede, dakloosheid. Ferre Wijckmans (ACV-LBC) en Bruno Verlaeckt (ABVV-Algemene Centrale) praten over de gevaren van Leterme I, zoals de aanval op de index.

Diane Moras van de beweging Stop Armoede Nu!, die elke maand een druk bijgewoonde actie aan het Stadhuis houdt is present. Uit Bolivia spreekt Negrety Condori (MAS). Tenslotte voert iemand van de beweging voor mensen zonder papieren (UDEP) het woord. Allen brengen korte boodschappen.

Hoeveel volk er komt? Geen idee. Dit is het eerste dergelijk eenheids initiatief in jaren. Het zal heel wat progressieve aanspreken. Na “zwarte zondag” in 2000 was het alle hens aan dek om het VB af te stoppen. Dat gevaar is niet geweken al lijkt deze extreem rechtse partij op haar retour. Ook door het volgehouden cordon sanitaire. Links “vergat” haar natuurlijke rol van oppositiebeweging in het Antwerpse. Basisbewegingen als DAK en Basta! trachtten alert te zijn met vele acties. De opportunist Janssens sprong in het gat, na eerst zijn partij (sp.a) qua ledental bewust gehalveerd te hebben. Klaar voor een neo liberaal beleid als “manager” zonder ideologie, noch partij. Sp.a rood biedt een antwoord voor sp.a leden. De progressieve krachten in Antwerpen vinden hun tweede adem. Ze werken samen, wat voor Janssens en C° “horror” is. Wees er bij op de vooravond van 1 mei in het Zeemanshuis!

 

Advertenties


No Responses Yet to “Vooravond1 mei in Zeemanshuis. “Mei 2008. Koopkr8!””

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: