Schepen Van Campenhout had “burn out”

09Apr08

Wanneer Britney Spears voor de zoveelste keer zonder slipje gedrogeerd uit haar auto valt, is dat wereldnieuws. Wanneer de Antwerpse Schepen Ludo Van Campenhout (Open VLD) “moe” verklaard wordt en sommigen daar druggebruik aan koppelen, al minder. Over de massa gewone mensen die in deze hectische samenleving overeind trachten te blijven met de harddrug alcohol en pillen, spreekt niemand. Terecht moet men de privacy respecteren, ook van een politieke BV. Interessanter wordt het wanneer die BV één van diegenen is die van uit een collegiaal Schepencollege door de “gewapende arm” jacht laat maken op gemarginaliseerde, zwaar zieke druggebruikers. Ze van pleinen en straten laat “vegen”.

“Geen rook zonder vuur”

Het AFF (Anti Fascistisch Front) neemt het op voor Van Campenhout wegens diens anti fascistische standpunten. Maar: “Het roddelcirquit in Antwerpen is uitgesproken rechts”. Dat Van Campenhout tijdens de “ Zevende Dag” het achterste van zijn tong liet zien en Dewinter en het VB van fascisme beschuldigde, was in orde. Hoe dat gebeurde zette een roddelmachine op gang. “De Ludo” zou onder invloed van drugs geweest zijn. Meer bepaald epo of cocaïne en alcohol. Die roddel kwam inderdaad van extreem rechts. Rond de Grote Markt wordt wat afgezopen en gebruikt. Ook door dat extreem rechts, waar het een “Vlaemsche” traditie is. Dat is in ieder dorp zo sinds mensenheugenis. Van af hier valt de story Van Campenhout echter niet meer onder privacy, gezien zijn betrokkenheid bij een repressief drug beleid van het gehele College, waar niet in het minst rekening gehouden wordt met de persoonlijke levenssfeer.

Alcohol is een harddrug. Men zegt terecht “alcohol en andere drugs”.Er fysiek/mentaal van ontwennen duurt jaren en is vergelijkbaar met heroïne. Te weinigen weten dat. Alcohol brengt de schatkist en aandeelhouders fortuinen op en verwoest levens. Alcohol combineren met andere drugs en pillen, zoals barbituraten, is levensgevaarlijk. Dat kennen zowel de “groene weduwen” uit dure villawijken in Brasschaat als de “junks” op straat als arbeiders die shift werk doen. Het gaat in de eerste plaats om een gezondheidsprobleem, om een ziekte, niet om crimineel gedrag. Nog niet zo lang geleden verzweeg men in ziekenhuizen het “K” woord. Kanker was een stigmatiserende ziekte. Zoals AID’s en verslavingsziekten.

Van Campenhout is back in town en resideert opnieuw op het Schoon verdiep. Het weze hem gegund. We hadden geen inzage in zijn medisch dossier en zagen hem nooit een lijntje snuiven. Van Campenhout zou een “burn out” gehad hebben volgens het AFF en “Gazet van Antwerpen”.(http://antwerpen.indymedia.org/news/2008/04/15055.php ).Op enkele weken herstellen van een burn out is straffe kost. Evenzeer als het in korte tijd herstellen van een verslavingsziekte, zoals alcoholisme. Van Campenhout: “Denkt u dat iemand met zo’n levensstijl marathons en kleine triatlons kan afwerken? Ik heb nog nooit cocaïne gezien”. Nou, de wielrenner Frank Van Den Broucke wel, hij werd zopas betrapt en rijdt er niet minder traag/snel om.

Hoe dan ook, het kenmerkende van roddels is: “Geen rook zonder vuur”. Dat vuur is hier de maatschappelijke hypocrisie rond alcohol en andere drugs. Niet zozeer Van Campenhout persoonlijk. Een hypocrisie die van uit het Antwerpse Schoon verdiep gulzig aangegrepen wordt om de zwakste te stigmatiseren en vervolgen. Om “de straten schoon te vegen” van gemarginaliseerde mensen. En de betonmaffia op het juiste spoor te zetten. Van Campenhout is een belangrijke pion in een bestuursmeerderheid die deze politiek genadeloos voert. Wanneer de “roddels” om zijn persoon hier deze pijnlijke wonde raken, is dat meegenomen. Wanneer we dan nog even op de tenen van Schepen Guy Lauwers (sp.a) van de “vuilkar” kunnen trappen om zijn vulgaire uitspraken over de stadsarbeiders als “alcoholisten en drugverslaafden”, evenzeer ( http://www.indymedia.be/nl/node/26951 ). “Politiek is een harde stiel. Ik slaap er niet slechter om”, zei Burgemeester Janssens (sp.a) nadat hij Schepen Kathy Lindekens (sp.a) zonder boe of ba liquideerde. Dat het beleid een seintje geeft wanneer er beterschap is in de nu brutale vervolging van de zwakste, waaronder druggebruikers. Tot dan blijft dat beleid met haar BV-s een “vogel voor de kat”, wanneer dat zo uitkomt. En wordt er ook op de man gespeeld, zoals het Antwerpse politiecorps dat létterlijk doet met gemarginaliseerde mensen. Niet alleen voetbal is “een beetje oorlog”.

“Steunpunt Antwerpse Druggebruikers” (STAD)

Op donderdag 10 april organiseert het “Steunpunt Antwerpse Druggebruikers” (STAD) van 13 tot 14u een symbolische actie aan het Elzenveld aan de Lange Gasthuisstraat. Er heeft dan een forum plaats van “SODA” (Stedelijk Overleg Drugs Antwerpen). “STAD” deelt er met verwante organisaties een “Open brief” uit die bezorgd werd aan Burgemeester Janssens (sp.a). “STAD” is een autonome organisatie van het middenveld.

Citaat uit die “Open Brief”: “In Antwerpen worden straatbewoners niet beschouwd als thuislozen, of daklozen, of extreem armen, of mensen in de marge. Neen, in Antwerpen zijn straatbewoners eerst en vooral “druggebruikers”. In Antwerpen staat praktisch de volledige hulpverlening voor straatbewoners in het teken van drugs. Sociale hulp verlenings programma’s voor straatbewoners worden “drugprogramma’s” genoemd. (…) Het is al erg genoeg dat drugs worden gebruikt als excuus om de buurt rond het De Coninckplein met de regelmaat “schoon te vegen” door de politie. En dat in Borgerhout, Berchem, het Kiel en Hoboken jongeren om de haverklap gecontroleerd en vernederd worden. Waarbij Universele mensenrechten systematisch aan de laars worden gelapt”.

In Antwerpen worden budgetten afkomstig uit het “Grootsteden Beleid”, bedoeld voor hulpverlening en sociale thema’s, stiekem afgeleid naar repressie, de politie.

Van laarzen gesproken… Op 1 november vorig jaar werd het “Daklozen Aktie Komitee” met een “Gemeentelijke Administratieve Sanctie” (GAS) beboet wegens het niet naleven van een door de politie gefantaseerd “samenscholingsverbod” met enkele tientallen straatbewoners en een paar viervoeters op het De Coninckplein. (http://www.indymedia.be/nl/node/24709 ) Het “DAK” voert hiertegen een principieel proces dat op 27 mei ten gronde gepleit wordt. Maar niets is echt nieuw…

1941 – “Doelloos in stand te houden op den openbare weg…”

Citaat: “Vanaf donderdag 25 september 1941 mochten de joden in de agglomeratie Antwerpen niet meer in de stadsparken en openbare gelegenheden vertoeven en was elke samenscholing – de verordening sprak van het ‘doelloos in stand te houden op den openbare weg en op de openbare plaatsen” – verboden.” Samenscholingsverbod, dus. “Doelloos” in stand gehouden door de joodse bevolking, nu door “marginalen” die alleen al wegens hun uiterlijk “overlast” bezorgen. Van af 1941 werd de helft van de Antwerpse joodse bevolking in Auswitchz vergast. De politie droeg haar steentje in deze holocaust graag bij. De toenmalige Antwerpse oorlogsburgemeester heette Leon Delwaide. Net als toen waren straatbewoners die het slachtoffer waren van de beurscrash in de jaren dertig, “uitschot”. De zondebokken waren de joden. Nu zijn het de Moslims en hoofddoekjes dragende vrouwen. En in één ruk alle sociaal uitgesloten groepen, zoals drugverslaafden. Ze zijn allen “Vreemdelingen in een wereldstad”, of wat daar voor doorgaat. Als ze maar “proper” is.

(Bron: Lieven Saerens. “Vreemdelingen in een wereldstad. Een geschiedenis van Antwerpen en zijn joodse bevolking.” (1880-1944). Lannoo. )

 

Advertenties


No Responses Yet to “Schepen Van Campenhout had “burn out””

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: