‘Cocaïne, whisky & maffia’

08Apr08

In het Antwerpse schepencollege beginnen ze te flippen. Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) op kop. Zijn minachting voor het plebs is niet te stuiten. De Antwerpenaars kennende komt de dag nabij dat ze de grote triomfator op 1 mei met rotte eieren bekogelen. Janssens beseft het, de democratische, progressieve linkse oppositie tegen zijn autoritair rechts beleid komt op toerental. Terwijl de linkerzijde na “zwarte zondag” ( 8/10/2000) de rangen trachtte te sluiten en het VB af te remmen, veronachtzaamde ze haar natuurlijke rol als linkse oppositie. Dat gaf ruime baan aan de rechtse populist Janssens, die er prat op gaat geen ideologie te hebben, zeker geen socialist te zijn en geen burgemeester, maar een “manager”.

Vooravond 1 mei in het Zeemanshuis

Er ontstaat in Antwerpen een breed progressief front, met ondermeer “A!A” (Antwerpen in Actie), “Basta!”, “St(R)aten Generaal”,…Het gaat om een bundeling van tientallen werkgroepen, comité’s, actiegroepen. Zowel universitaire als mensen “van de straat”.(http://www.indymedia.be/nl/node/26097 ). Dat front beseft wie haar tegenstanders zijn. Dat is extreem rechts (VB) dat in de verdrukking raakt. Dat is het autoritaire beleid van Janssens en C°, dat zich uit opportunisme baseert op VB programmapunten en in de vijver van rechts vist. De meerderheid van de Antwerpenaars, dat open en democratisch is, is met beide strekkingen even ver van huis. Ze organiseert zich. Op de vooravond van 1 mei, woensdag 30 april, heeft in het Internationaal Zeemanshuis op initiatief van het Masereelfonds een strijdbare en gezellige bijeenkomst plaats waar zowat heel progressief Antwerpen aan deelneemt. Van kleine comités, de PVDA, Groen!, “A!A” tot sprekers van het middenveld en het ACV en ABVV.

In zijn “Opinie” (http://www.indymedia.be/nl/node/26934 ) vat Jan Blommaert de situatie goed samen. “Er is wat aan de hand…”. “There’s sommething rotten…”. En niet alleen met “de Patrick” in zijn onderhemdje. ( http://www.indymedia.be/nl/node/26049 ) Ook Schepen Ludo Van Campenhout (Open VLD. Stadsontwikkeling, Sport, Diamant) flipt al eens. Sinds “de Ludo” tijdens een rechtstreekse uitzending van “De Zevende Dag” ( februari ’08) in een debat met Filip Dewinter wat vreemd uit de bocht ging, is hij “moe”. Hij vertrok op retraite, richting Spanje. Of is het de Kempen? De woordjes cocaïne en whisky komen steeds terug. Nu is in àlle ontwenningsklinieken het verhaaltje van de drug verslaafde die “slechts wat moe is” bekend. De wens dat “de Ludo” mag herstellen, is gemeend. Dat is een hard en langdurig proces. Misschien dat het ook door hem gepromote “kordate” politieoptreden tegen gemarginaliseerde druggebruikers nu iets genuanceerder bekeken zal worden. Zij zijn “moe” en ziek, net als hij.

Ook moe zijn de stadswerkers van de openbare reinigingsdienst. Niet door de gevolgen van de chique drug cocaïne, maar van het harde werken. Ze verzetten tonnen vuilnis per dag. Hun “grote baas” is Schepen Guy Lauwers (sp.a). Een ex vakbondsman die nu de werknemers van de Stad te lijf gaat. Toen er rond eindejaar opnieuw vakbondsacties van de reinigingsdienst waren over loon- en werkvoorwaarden, ging “de Guy” in de media wat moraliseren. Over de stadsarbeiders zei hij: “Deze mensen kampen ondermeer met psychische, drug of alcoholproblemen”…en zijn daardoor teveel afwezig. Hij reageerde keihard:”Men is inzetbaar of niet inzetbaar!”. Een slag in het gezicht van de mensen.

Chantage van stadsarbeiders

Vooreerst kan Lauwers even in het Schepencollege rondkijken ter controle van de “inzetbaarheid” van de dames en heren aldaar. Vervolgens kreeg hij van Burgemeester Janssens vorig week-end in “De Morgen” volmondig steun voor zijn chantagepraktijken van de arbeiders van “de vuilkar”. Patronale chantagepraktijken, daarmee zijn Janssens, Van Campenhout, Lauwers en anderen goed bekend.

Janssens toont in “De Morgen” (5/4/08) ronduit zijn cynische smoel, zoals hij dat de voorbije weken voortdurend deed. Over de acties van de arbeiders van de vuilnisophaaldienst: “ …het gaat de goede richting uit. Afvalschepen Guy Lauwers heeft hier zijn eerste resultaten geboekt: hij heeft tegenover de vakbonden gedreigd met een privatisering van de huisvuil ophalingen op feestdagen en plots werden er dingen mogelijk die voorheen niet mogelijk waren. Hij heeft als voormalig vakbondsbaas zijn nut bewezen. Daarom hebben we hem ook gevraagd om schepen te worden” !. Dat is Janssens en C°. Bedreig de mensen met werkloosheid en ze gaan wel anders piepen. Let wel, deze figuur werd op een sp.a lijst verkozen. Let wel, deze “manager” werd er door voormalig Schepen Kathy Lindekens van beschuldigd mensen “te gebruiken”. Nu de “voormalige vakbondsbaas” Lauwers “zijn nut” bewezen heeft kan hij met evenveel gemak bij het grof vuil gezet worden als Lindekens. Zijn “alcoholverslaafd werkvolk” kan de “afvalschepen” dan opscheppen.

Laten we deze stedelijke story geduldig en hardnekkig uitbenen. Dit is een smakelijke kluif voor wie van dorpspolitiek houdt én van grote complotten. Deze complotten worden niet gesmeed door democratische actievoerders, maar in de salons waar bij een snuifje cocaïne en een goed glas whisky zaakjes beredderd worden. Dan gaat het niet, ocharme, over de hondendrol of de vuilkar, maar over het corrupte dossier van de BAM, de Wapperbrug, de Oosterweelverbinding met haar ziekmakend “fijn stof” en “kleinere” zaken als de lucratieve afbraak van het Internationaal Zeemanshuis, het schandaal van de verborgen studie van de crimonologe/sociologe Marjon Van San over het mislukte prostitutiebeleid. En binnen dat laatste dossier zit een nog nooit opgehelderde “stunt”: de bouwvergunning en uitbating van het geroemde prostitutiestraatje “Villa Tinto” aan de Verversrui.

De échte maffia in de salons

Denk ook aan het misbruik van de “Gemeentelijke Administratieve Sancties” (GAS) als middel om de linkse oppositie monddood te maken (“samenscholingsverbod”), de jacht op sans papiers en de sluipende armoede tengevolge het beleid. De bewijsstukken ten nadele van de verdachten in al deze zaken stapelen zich op. Het gaat om het grote geld. De echte maffia, die Van Campenhout als Schepen van diamant zal kennen. De grondspeculanten en projectontwikkelaars, die Janssens met heimwee naar zijn managerjaren op studiedagen gul raad geeft. Op de laatste rij wacht ex ABVV kopstuk Guy Lauwers op orders om het personeel “klein” te houden.

En “het volk”? Dat is voorlopig vooral geïnteresseerd in de VTM serie “Sterren dansen op het ijs”, waar de grote zakenman Janssens onvermijdelijk doorheen zal zakken. De hardwerkende Vlaamse ondernemerswereld staat al klaar om hem dankbaar op te vangen. “Het volk” en vooral de sp.a – waarvan hij zich duidelijk distantieert – zullen met de gebakken peren achterblijven. Een door overmoed en dictatorschap onleefbaar gemaakte stad.

 

Advertenties


No Responses Yet to “‘Cocaïne, whisky & maffia’”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: