Antwerpen: “AiA”. De schrik zit er al goed in

24Feb08

“AiA” (“Antwerpen in Actie”) is nog niet uit de pampers, of het zit er al bovenarms op. Dat is niet slecht, er komen een paar essentiële mening verschillen bovendrijven. Te lang verdoken tegenstellingen. Handig weg geregisseerd door enerzijds het Big Brother stadsbestuur en haar vazallen en anderzijds een progressieve oppositie met haar comités, die aan deze wurggreep tracht te ontkomen. Dat proces lijkt nu in een stroomversnelling te zitten.

aaheader.gif

Bom onder het beleid ?

Ik ben slechts een deeltje van die oppositie en lid van “AiA”. Wat ik er over publiceer zijn mijn opinies. Die stroomversnelling werd de voorbije week zo hevig dat het best is nu en dan een overzichtje te maken. Niet alleen de Antwerpenaars, maar zeker de lezers uit andere contreien dreigen anders tussen het bos de bomen kwijt te spelen.

Het gaat om het democratisch recht op onafhankelijke, niet “gestuurde” oppositie. In deze stad is het zover gekomen dat Burgemeester Janssens (sp.a – spirit) in de media verklaard “met verbazing naar het initiatief van “AiA” te kijken”. Wellicht is het inderdaad verbazingwekkend dat na het jarenlange professioneel bestoken van de bewoners met “goed nieuws shows” , waarin de plaatselijke ATV de volgzame “ His Master’s Voice” is, er nog onafhankelijke Antwerpenaars zijn met ogen in hun kop. Voor Janssens is dat “geheimdoenerij”, want hij heeft er geen vat op. Achter dergelijke uitspraken zit de wens die “geheimdoenerij” gelijk te stellen met bijna criminele activiteiten. En daar naar te handelen. Wat zijn politie op straat reeds doet bij het onderdrukken van de vrije meningsuiting, die als “overlast” beschouwd wordt. Wat hij doet, door lastige elementen door de recherche te “laten volgen”.

Patrick Janssens deed zopas een paar ferme uitspraken over de volgens hem vooral overbodige rol van de Gemeenteraad en bij uitbreiding de negen Districtsraden, die so-wie-so balast vormen. Op de Gemeenteraad (25/02/08) zullen àlle fracties hem hierover aan de tand voelen.

Aansluitend op deze antidemocratische oprispingen van de Burgemeester en zijn entourage komt juist nu het brede progressieve front “AiA” op de scéne. En ervaren ze de heftige reacties van uit het beleid en haar aanhangsels op “Antwerpen in Actie”, nog voor dat het zich officieel voorstelde. De schrik zit er duidelijk in, want “AiA” herbergt én dossiervreters en straat activisten. Een bom onder het beleid ?

aaintro.gif

Dorpspolitiek met een vies geurtje.

Alleen al de preventieve aanval van uit het Schoon verdiep aan de Grote Markt maakt “ipso facto” – door de feiten zelf – duidelijk hoe vanzelfsprekend daar een antidemocratische mentaliteit leeft, welke minachting men heeft voor kritische burgers. Dat gaat zéér ver. In mijn vorige opiniestuk legde ik uit hoe ik op een door de stad geregisseerde bewonersvergadering op Antwerpen Noord als verkozen Districtsraadslid fysiek bedreigd werd door stads ambtenaren, omdat ik het zorgvuldig opgestelde scenario met lastige vragen doorbrak. Bij middel van “Gemeentelijke Administratieve Sancties” (GAS) wordt door de politie op bevel van Janssens het recht op vrije meningsuiting op het openbaar domein gesanctioneerd. Hiertegen is een juridische procedure opgestart. Deze ontwikkelingen moeten gezien worden in het kader van de wereldwijde controle op vrije geesten als onderdeel van de “war on terror”. Wat in Antwerpen gebeurt is dorpspolitiek met een gevaarlijk geurtje. Een geurtje dat zich over de rest van het land kan verspreiden. Nadat die stank van over de Atlantische oceaan Europa bereikte.

De op deze site gezette Opinie van de “Stuurgroep Sint-Andries”, die zich “misbruikt” voelt bewijst ten overvloede de stelling dat dit type comités de schoothondjes van het beleid werdenWérden, want dit buurtcomité wàs een voorbeeld van een volkse, voor niets of niemand zwijgende vergadering en actiegroep die de mensen vertegenwoordigde. Van uit het beleid werd deze “Stuurgroep” onschadelijk gemaakt. Ik zag dat gebeuren, ik maakte er als buurtbewoners tien jaar lang deel van uit. De drie ondertekenaars van die Opinie willen een “vertrouwensband” die binnen de groep gegroeid is “niet zomaar op het spel zetten”. En wie bepaald mee deze “vertrouwensband” ? Citaat: “Op de stuurgroepvergaderingen zitten behalve de bewoners ook politieagenten, buurt toezichters, kabinetsmedewerkers en zelfs schepenen mee aan tafel”. Dat klopt. Dat is voor Burgemeester Janssens natuurlijk géén “geheimdoenerij”, dat laat hem niet van verbazing van zijn stoel vallen, dat levert hem uit de eerste hand informatie op over gedwee gemaakte bewoners. Bewoners die het al bijzonder vinden wanneer ze ”zelfs schepenen” beleefd mogen voorstellen een bruine bank te laten plaatsen en geen gele. Dat niveau van inspraak is ook typerend voor alle negen Districtsraden en zelfs de Gemeenteraad, die Janssens maar hinderlijk vindt.

Komen er “andere tijden” ?

Lex Moolenaar is een politieke columnist van Gazet van Antwerpen. “Er komen andere tijden” is de titel van zijn stuk. Naar Bob Dylan en Boudewijn de Groot, in de zestiger jaren. Even meeluisteren:

Kom vaders en moeders, kom hier en hoor toe,
Wij zijn jullie praatjes en wetten zo moe.
Je zoons en je dochters die haten gezag.
Je moraal die verveelt ons al tijden.
En vlieg op als de wereld van nu je niet mag.
Want er komen andere tijden.

Molenaar meent dat Antwerpen “altijd een trendsetter is” en we nu in deze stad de eerste signalen zien van actief verzet tegen de gevestigde machten. De rol die Dyab Abou Jahjah en de zelforganisatie AEL speelden en spelen ontgaat hem. De jarenlange strijd van krakergroepen tegen projectontwikkelaars en de stad ook. De volgehouden straatacties van UDEP voor de rechten van “illegalen” eveneens. De vele stakingen… Het was nooit rustig, Lex. Kijk in het archief van je krant.

Maar na de Pyrus overwinning van Janssens met de gemeenteraad verkiezingen in 2006 was het inderdaad een tijdje kalm op het vlak van gemeentelijke politiek. Gazet van Antwerpen ziet nu andere tijden komen. Er zijn de reacties uit àlle partijen op de aanval van Patrick Janssens op de verkozen instellingen. Er is het on line zetten van de gore “cimewebsite” van het VB, met  de correctioneel veroordeelde VB gemeenteraadslid Bart Debie als kapstok. En er is “AiA”. Er beweegt weer wat op het terrein.

Wanneer Antwerpen dan al een “trendsetter” zou zijn, dan kan het twee kanten op. Ofwel waaiert van uit deze stad, nadat het de uitvalbasis werd van extreem rechts, een nieuwe golf van antidemocratische onverdraagzaamheid, nu gestimuleerd van uit een “sterke overheid” over het land. Het lanceren van het hoofddoekjesverbod van op het Schoon verdiep is een voorbeeld. Ofwel wordt Antwerpen de broeihaard en voorbeeld van burgerverzet tegen de aantasting van rechten en vrijheden.

In ieder geval wordt deze provinciestad het strijdtoneel tussen deze beide elkaar vijandige stromingen. Uit het conflict gloort het licht.

Advertenties


No Responses Yet to “Antwerpen: “AiA”. De schrik zit er al goed in”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: