“AiA” (Antwerpen in Actie)

21Feb08

De “Metropool Antwerpen” staat weer op de wereldkaart! De negen districten van deze provinciestad herbergen 466.000 inwoners. Reken er nog enkele duizenden “illegalen” bij, waarop jacht gemaakt wordt.  Om de hoek ligt een wereldhaven die naam waardig. Maar “A” zelf…?

1falcon.jpg

De “groupies” van “de Patrick”.

Aan Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) zal het niet liggen. Wat hij amper een week geleden uit zijn mouw schudde hoort men nog slechts openlijk in een paar Afrikaanse dictaturen. Hij zet de dorpstraat op de wereldkaart…Het komt er op neer dat hij de verkozen Gemeenteraad en uiteraard ook de negen Districtsraden vooral overbodig vindt. Zonder zou het “veel sneller” vooruit gaan. Wie zijn interview in Gazet van Antwerpen anders interpreteert is leesblind.

Geen enkele fractie in de Gemeenteraad is leesblind. Ze begrijpen best wat de communicatiespecialist en liquidator van zijn eigen partij, bedoeld. Vooral omdat zijn recente antidemocratische aanval aansluit bij vroegere uitspraken en zijn beleid. Janssens werd middels een gehaaide en inhoudsloze PR campagne verkozen. De sp.a werd opnieuw de grootste. Triomf! Haar ledental halveerde. Er ontstond een vleugel van door “de Patrick” beschermende “groupies” en een andere van principiële sociaal democraten, rond ondermeer de bij het grof vuil gezette ex burgemeester Leona Detiége.

De interne oppositie organiseerde zich rond http://www.sp-a-rood.be/ . Wat doet “de Patrick”? Hij voert het programma van het VB op kousenvoeten uit. Hij verrechtst de stad stap voor stap. Het VB weet niet wat het meemaakt en stort zich in nog extremere racistische standpunten en acties. Janssens zit zowaar in de “wind stream” van het Belang en tracht het te passeren met vulgair populistische uitspraken die de Antwerpse tooghangers ongetwijfeld smaken. Misschien wil hij met een paar straffe one liners zijn idioot bevel om in de brandweerkazerne een “bloot poster” van P-Magazine stande pede te verwijderen doen vergeten?

2zeemanshuis1.jpg

Een “Jansenske”.

Maandag aanstaande (25/02/08) is het feest in de Antwerpse gemeenteraad. Immers, àlle fracties – zelfs die van zijn eigen sp.a–spirit – kondigen interpellaties aan. Ze zijn stuk voor stuk verontwaardigt over zijn arrogante en antidemocratische aanval op de Gemeenteraad, op de democratische besluitvorming en controle. Het zou voor Janssens wel eens heel “snel vooruit” kunnen gaan. Groen! eist verontschuldigingen. Niemand geloof dat het om ongecontroleerde uitspraken gaat, een “Janssenske”. Dit zijn bewuste “Janssenskes” van de “Terminator” – zoals sommigen hem noemen – tegen een normaal functionerende democratische stad. Van de “uitvinder” van het verbod op hoofddoekjes, zoals de Leuvense Burgemeester (sp.a) Louis Tobback hem omschrijft.

De Antwerpse Burgemeester begrijpt het niet. In zijn interview was hij zo breeddenkend “zeker niet te pleiten voor de afschaffing van de Gemeenteraad”. Moest er nog bijkomen. Maar zonder zou wel zo handig zijn. Hij vindt de storm van kritiek “raar”. “Er wordt mij dus verweten dat ik de Gemeenteraad niet wil afschaffen”, klaagt hij in Gazet van Antwerpen. Of hij er op de Raad met cirkelredeneringen vanaf komt, is twijfelachtig.

3zeemanshuis2.jpg

“AiA” (Antwerpen in Actie)

De pogingen van de Burgemeester om de Raden aan banden te leggen, passen in een stedelijke politiek van “regisseren” van elke basisinitiatief. Dood knijpen. Volgende week wordt “AiA” (Antwerpen in Actie) aan de media voorgesteld. Het is een zéér breed front van bewonersgroepen, de St(r)aten Generaal, Basta! (een front op zich) en actiegroepen. In “AiA” vindt je zowel intellectuelen en universitaire die ondermeer rond het schandaal van de Lange Wapperbrug (BAM) belangrijke dossiers opstellen, als organisaties die aanzien verwierven door hun werk met extreem armen. “De Ploeg” maakt er deel van uit, met haar zeven comités.

Gazet van Antwerpen: “Burgemeester Patrick Janssens kijkt met verbazing naar het initiatief, dat volgende week dinsdag officieel zou worden voorgesteld”. En: “Ik verneem dat “AiA” zelfs al allerlei afspraken heeft gemaakt met het weekblad Knack, ik vind het een vreemd verhaal”, oppert hij.

Wij vernemen – van onze undercover agent ter plaatse – dat mijnheer Janssens weigerde in te gaan op de vraag naar een aanvullend gesprek met Knack, dat vier blz. zal uittrekken voor dit “vreemd” verhaal, volgende week. Hij heeft iets te verbergen.

Hij ziet in “AiA” vooral “een politieke actie van de oppositie”. Daar heeft hij “op zich geen problemen mee, maar waarom al die geheimdoenerij ?”. Geheimdoenerij ? Miste hij de aanwezigheid van zijn recherche op vergaderingen waar ik aanwezig was? Wou hij zelf uitgenodigd zijn? Hadden de initiatiefnemers van “AiA” beleefd om toelating moeten vragen ? Tracht hij nu informatie in te winnen door mijn GSM en die van anderen de voorbije dagen te laten storen en af te luisteren? Een techniek die de klungels van de recherche – sorry mannen – maar niet naar behoren onder de knie krijgen. Miljarden €. That is the question.

Die “AiA” is helemaal niet geheimzinnig. Een vanuit het Stadhuis georganiseerde geruchtencampagne tracht nu reeds het initiatief naar de publieke opinie toe te verzieken. Dàt met “geheimzinnige” methodes. Dat dossier van vier blz. in Knack van volgende week zal een en ander verduidelijken. Je zal het zeker “een vreemd verhaal” vinden, Patrick. Initiatieven als “AiA” hebben goede relaties met de media. Alleen in het hoofd van een figuur als deze Burgemeester is dat “raar”. Wil hij samen met de Gemeenteraad soms ook de media afschaffen als hinderlijk voor zijn rechts beleid?

En, ja, de thema’s waarrond de groepen in “AiA” dossiers opstellen en actie voeren betreffen véél geld,niet ? That is the question. Wat intelligente lastige burgers die dwars gaan liggen, passen niet in deze mega oplichterij. Nu rechters de laatste tijd al eens “rare” uitspraken doen en op hun autonomie staan, is er weinig reden tot gerustheid, heren en dames. Alleen de affaire van de BAM en die krankzinnige brug over de Schelde is goed voor een paar miljard euro. De geplande afbraak van het Internationaal Zeemanshuis is ook geen klein financieel dossier, dat bij de Raad van State ligt. Ook het schandaal rond het Kievitplein waar “De Ploeg” strijdt, waardoor de afbraak van “Het Klooster” en een kerk voorkomen werd, ligt nog zwaar op de maag en was zo corrupt als de pest. Die hele zwik van intellectuelen, ervaringsdeskundigen en actievoerders aan de basis zit nu met al haar kennis in één front. En heeft goede contacten met alle media. Bangelijk, niet?

Ter illustratie van de waanwereld waarin de Janssen’s leven, een citaat van hem uit een Canvas programma. (21/02/08). Hij was rond 1 november ’07 in China en bezocht Changai. Een stad waar de bouwwoede vele gewone inwoners verdrijft, door sociale verdringing. Op de vraag hoe hij stond tegenover een dergelijke vorm van urbanisatie, reageerde hij: “Als je ziet hoe snel het hier gaat en wat hier op tien jaar veranderd is, denk ik dat we er nog wat kunnen van leren in Antwerpen…”. In deze Chinese stad zullen op tien jaar 1.500 gebouwen verrijzen tussen de 100, 200 en 500 m hoog. Als er maar beton gegoten wordt… En vooral “snel”, zonder pottenkijkers in een Gemeenteraad.

4udepa.jpg

“Vertrouwensband”. Een verhaaltje.

Er wordt van uit “het beleid” volop getracht de eensgezindheid binnen “AiA” uit elkaar te spelen. Het fijne daarvan zal “onze correspondent ter plaatse” later nog onthullen. Hoe ondertussen vanuit de Stad gemanipuleerd wordt illustreert het volgende verhaaltje. De voorzitter van de Stuurgroep St.Andries, een buurtcomité, heet Nico Volckeryck. Hij is de uitbater van een punk boetiekje in de Kammenstraat,tevens ondervoorzitter van UNIZO Antwerpen en ooit inspirator van de Groene Middenstanders van Groen!, dat hij verliet.

Deze man trachtte het jaarlijkse armen kerstfeest “Het meisje met de zwavelstokjes” , op de Sint-Andriesplaats om zeep te helpen omdat daar nadrukkelijk druggebruikers bij betrokken worden. Dat zag UNIZO niet zitten, kwestie deze “bruisende” wijk voor hun klanten “proper” te houden van “uitschot”.Dat mislukte. Hij leidt eveneens een BIN (Buurt Informatie Netwerk) met de flikken. Een spionagedienst.

Deze kleine ondernemer is de gezagsgetrouwheid ten voeten uit. Hij kruipt op de schoot van hoofdcommissaris Serge Muyters, die rechtstreeks betrokken is bij de zaak van het tot één jaar effectief  veroordeelde criminele Gemeenteraadslid van het VB, Bart Debie. Muyters is aan zijn zwanenzang bezig en wacht een tuchtprocedure. Onze ondernemer is een opgeblazen kikker die in werkelijkheid weinig vertegenwoordigt. Toch is het interessant zijn bedenkingen naar aanleiding van “AiA” te bekijken. Volckeryck: “De Stuurgroep Sint-Andries voelt zich misbruikt. Onze naam is zonder overleg op de lijst met tien verenigingen gezet”. En nu volgt het belangrijkste: “Wij zetten onze vertrouwensband met het Stadsbestuur niet zomaar op het spel…”.

Het is klaar,de voorzitter van de Stuurgroep Sint-Andries ,met zijn “vertrouwensband”, heeft van uit het Stadhuis duidelijke instructies gekregen. Het is op deze wijze dat Janssens en C° elke linkse oppositie trachten lam te leggen. “AiA” wil nu juist tegen dergelijke methodes reageren. Zij wil protesteren tegen het dubbelzinnige logo van de Stad Antwerpen, een stralende “A”. Tegen de manier waarop omgegaan wordt met onafhankelijke bewoners- en actiegroepen. Antwerpen is slechts stralend voor hen die zwijgen en het financieel kunnen opbrengen te wonen in de “geherwaardeerde” wijken die manu militari “proper” gemaakt zijn van “overlast” veroorzakende minder begoeden. Sociale verdringing.

5daklozencel.jpg

Ipso facto.

Het bewijs van de noodzakelijkheid van “AiA” (Antwerpen in Actie) is “ipso facto” , door de feiten zelf, al geleverd vooraleer de nieuwe organisatie zich aan de media voorstelde. Laat je Knack van volgende week maar al opzij leggen bij de krantenboer.

Advertenties


No Responses Yet to ““AiA” (Antwerpen in Actie)”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: