“Kielse Ratten”

31Jan08

Mijn voetbalploeg staat al wekenlang bij de koplopers in de rangschikking van Eerste Nationale. “Den Beerschot” is de ploeg van ’t Stad. De “Kielse Ratten” vieren zondag na zondag feest en brengen voetbal van een hoog niveau. Negen wedstrijden op rij gewonnen. Een record sinds de vooroorlogse jaren. De tiende, tegen Club Brugge,verloren. Geen paniek, de elfde wordt weer een triomf. De eeuwige concurrenten, die van “den Antwerp”, krabbelen wat rond in tweede en zitten met een lege kas. Op ’t Kiel denken ze er het hunne van. ’ t Kiel, de wijk van mijn kinderjaren…

rat.jpg

Straten en lanen

Antwerpen zit opgescheept met een kaviaar socialist als Burgemeester die het volk wijsmaakt van het Kiel te zijn. Laat me niet lachen. Patrick Janssens is van de “Tentoonstellingswijk”, een eind van “den Beerschot” en het echte, volkse Kiel. Nu woont hij zelfs daar niet meer. In die Tentoonstellingswijk worden straten plots “lanen”, om een idee te geven. Voor de echte Kielenaars woonden daar de bourgeois. Er staan zelfs villa’s en met bomen omzoomde lanen. Ik beleefde mijn peuter, kleuter, lagere schooljaren en de eerste middelbaar aan de Julius De Geyterstraat, meer bepaald in de Polostraat waar mijn grootmoeder een winkeltje in knopen en frutsels openhield. Waar alle straten een naam naar een sport hebben, zoals Tennisstraat, Atletenstraat, Hockeystraat, Speerstraat,… Als herinnering aan de ooit op “den Beerschot” gehouden VII° Olympische Spelen. Midden in ’t Kiel. Waar ik op het open balkon van tram 12 gratis een blokje om reed. Waar ik ’s zondags met de andere straatjong voorbij de kaartjescontroleur van “den Beerschot” – die zogenaamd niets zag – in het stadion binnenglipte om onze held “visboer” Rik Coppens te zien spelen. Wat weet dikke nek Janssens daar van af ? Wat weet hij van het stukje verzopen weiland waar ik speelde in de Polostraat? Het voetballen op straat en de man die met een lange stok de gaslantaarns aanstak, wanneer het donker werd?

Weet je hoe de straten heten waar “de Patrick” beweert zijn roots te hebben, in de buurt van de De Bruynlaan, de VII° Olympiadelaan? Waar in mijn kinderjaren al de luxe van elektrische verlichting op straat bestond. Hou je vast: Letterkundestraat, Dichtersstraat, Rederijkersstraat, Bouwkunststraat en nog een paar bloemen en pastoors. Waarna de lanen volgen. Niks Voetbalstraat meer, laat staan “Kielse Ratten”. Straten met echte bomen. Ik speelde in de stront van een stuk verlaten bouwgrond. Op ’t Kiel. Niet in de Berkenrijslaan of de Bosheidelaan. Ook niet in de buurt van de huidige Camille Huysmanslaan. Dàt is de “Tentoonstellingswijk”, met haar jaarlijkse Boekenbeurs. Daar was ons volkje niet welkom. Aan de namen van deze straten en lanen herken je de toenmalige kloof tussen arm, iets minder arm en al op weg naar de betere middenklasse, waar “de Janssens” uitkomt. En waar leerde ik lezen, schrijven en optellen? In een school met echte bakstenen muren dacht je? Neen, in “de Blékke school”. Een schooltje gehuisvest in barakken uit de tweede wereldoorlog. Barakken in blik,een paar honderd meter van “den Beerschot”. De supporters van mijn ploeg en van “visboer” Rik Coppens, waren de ouders van de kinderen die in “de Blékke school” les volgden. Ondanks alles,een fijne stadsschool. Deze school heeft nog zeer lang bestaan, maar ik zie een Janssens daar geen les volgen. ’s Winters koud rond de walmende kachel, ’s zomers stikheet. Maar ik leerde er lezen en schrijven. En er stonden een paar verpieterde boompjes op het speelplein. In Kenia moeten ze het met minder doen. Later verhuisde ik naar een echte bakstenen lagere stadsschool met “klasse”. De “Oefenschool” aan de Pestalozzistraat, waar onderwijzers in opleiding op ons “oefenden”. Dat klonk voor de arbeiders van ’t Kiel zeer chique. En niet ver daar vandaan lagen straten met onbereikbare namen als Eglantierlaan, Acacialaan, Hagedoornlaan en kwamen de grote stadsparken in het zicht.

Fanfare “Kunst na Arbeid”

Ondertussen zat ik mijn optelsommen te maken op het echte, volkse Kiel, met haar eerste sociale woningblokken en de geruchten dat de grote architect Braem er nog mooiere ging bouwen. De “blokken van Braem”,ze staan er. Een wonder van beton, glas, licht na WOII. Heel ’t Kiel ging deze “blokken op poten” bewonderen, jaren vijftig. Het was de sfeer van Louis Paul Boon,in Aalst. De “Nieuwe Wereld” ! En dan moest Expo ’58 nog komen. De naoorlogse massale werkloosheid leek ook al te minderen. Mijn vader moest minder “doppen”. De wonderlijke zestiger jaren werden voelbaar. Om dààr, in die blokken te mogen wonen moest je wel van de “goei partij” zijn. De “Sossen”,dat hielp al. Het Kiel was een bastion van de “Sossen”, zoals ook Hoboken, waarin deze wijk naadloos overgaat. Nu is ’t Kiel volledig multicultureel. En waar ik woonde, staan zelfs een paar boompjes. De vooruitgang is niet te stoppen. Maar “de Patrick”? Die is van een andere planeet. Waar men kaviaar vreet bij een goed glas wijn. Op het rijke “Zuid”, met haar lofts en zicht op de Schelde. En de fanfare “Kunst na Arbeid” nooit bestaan heeft of geliquideerd is door “de Patrick”. Fanfares zijn altijd broeihaarden van verzet geweest. Ze zijn bastions van volkskunst. Kunst is gevaarlijk. Je kan er best “Big Brother” op afsturen.

Niet van een andere planeet is de grote theaterfiguur Tone Brulin. Hij is op leeftijd en woont vlak bij de hoofdtribune van “den Beerschot”. In een straat zijn biografie waardig: de Marathonstraat. Hij kan van uit zijn arbeiderswoning aan het supporters getier het voetbal volgen. Zoals ik als kind van uit de Polostraat. Tone Brulin is een monument in de Vlaamse, nee, internationale theaterwereld. Nog voor het woord “multicultureel” uitgevonden was schreef en regisseerde hij stukken rond dat thema in België, Afrika, Azië,in de Sovjet Unie,…Met veelkleurige acteurs,in vele talen,over onderdrukking en vrijheidsstrijd. Hij werd in de Seefhoek geboren en vond zijn stek op ’t Kiel. Meer “Kielse Rat” dan “de Patrick”.

Waarom deze lange uitweiding over een volkswijk? Omdat we weer eens een eitje te pellen hebben met “kaviaar socialist” Janssens. Eigenlijk is dat eitje zopas perfect gepeld door een vooraanstaand lid (of ex lid ?) van zijn partij, de SP.a. Een figuur als Janssens draagt moeiteloos het masker dat bij de gelegenheid past. “Kielse Rat” is er zo een. Kathy Lindekens ontmaskerd hem.

Laf onderdeurtje

Kathy Lindekens was in de vorige legislatuur Antwerps Schepen voor Jeugdzaken. Ze had hier rond veel ervaring opgedaan bij de VRT-TV. Ze was een van de “prooien” die door de PR-machine van Janssens gelanceerd werden in politiek. Ze had geen vermoeden dat ze met evenveel gemak bij het grof vuil zou gezet worden. De aanleiding was de beruchte Visa-affaire die aangegrepen werd om persoonlijke rekeningen te vereffenen. Lindekens werd in deze Visa-zaak van niets beschuldigd, maar werd door “politieke vrienden” als Janssens, Kathleen Van Brempt, Tuur Van Wallendael en Robert Voorhamme professioneel buiten gewerkt, ook uit de Gemeenteraad.

Kathy Lindekens over de “Kielse Rat” in Humo (29/01/08): ”Ik kan nog steeds niet vatten hoe ik me zo heb kunnen vergissen. Als merk heeft Janssens het schitterend gedaan. Hij is de sympathieke jongen-van-naast-de-deur,met de uitstraling van een filmster. Maar achter dat masker schuilt een ijskoude, meedogenloze man die mensen gebruikt zolang ze in zijn persoonlijke planning passen. Het was een schok om dat vast te stellen…”.

De Antwerpse Burgemeester is een gevaarlijk ventje. Wie met hem persoonlijk in conflict kwam weet dat. Wie doorheeft op welke manier hij de Stad onleefbaar maakt door het programma van het Vlaams Belang en de projectontwikkelaars in schuifjes uit te voeren,ook. Hij is een gevaar voor de mensen en voor de democratie. Hij is daarenboven een laf  “onderdeurtje”, dat best goed in de gaten gehouden wordt. Een “onderdeurtje” dat niet aarzelt “zijn” politie te gebruiken om te trachten de bestaande democratische, linkse oppositie de mond te snoeren. Dat soort. De échte mensen van ‘ Kiel zouden dat met hun gezond volks instinct als eerste moeten doorhebben. In een gewoon volkscafé overleeft zo’n ventje het niet lang. Dat is ook de reden waarom hij als eerste stap de SP.a “gezuiverd” heeft van alles wat haar op zijn tanden heeft en nog besef heeft van socialistische idealen, die hem/haar waren meegegeven door de Rode Valken, de fanfare of de turnkring. De Antwerpse SP.a is gehalveerd qua ledental. Hij is nu omringd door figuren die weten hoe het moet: naar onderen trappen, naar boven likken.

Machtsgeil gevaar

Na de geslaagde actie van “Stop Armoede Nu”, maandag (28/O1/08) aan het Stadhuis (http://www.indymedia.be/nl/node/25729 ) riep Groen!-gemeenteraadslid Freya Piryns in de Raad haar collega’s op om de sticker “Stop Armoede Nu” op te kleven. Janssens was op slag klaarwakker om dat resoluut te verbieden ! “De raadzaal is een neutrale zone. Het reglement laat uw voorstel niet toe!””. Gevaarlijk ventje,dus. Na het hoofddoekjesverbod, GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties) en andere maatregelen die het recht op vrije meningsuiting op de openbare weg schenden – en waarrond tegen de Stad en Janssens een proces gevoerd wordt door “Progress Lawyers Network” op vraag van het “Daklozen Aktie Komitee” (DAK) – mogen nu zelfs verkozen raadsleden hun mening niet zichtbaar uiten. Hoe lang gaat deze lugubere evolutie doorgaan? Een evolutie die deel uitmaakt van de door de Orde van Vlaamse Advocaten scherp aangeklaagde sfeer van paniek schepping in het kader van de “strijd tegen de terreur”. Janssens gedraagt zich hier gewillig als “onderknuppel” van hen die belang hebben bij dit aantasten van de burgerlijke vrijheden. Hij doet dat gretig, gedraagt zich als een “staatsman” op dorpsniveau en krijgt bijval van rechts en extreem rechts. (http://www.indymedia.be/nl/node/25740).

De rechtse “recht en orde” commentator van Gazet van Antwerpen, Lex Moolenaar maakt gebruik van het spijbelgedrag bij Antwerpse kinderen en het opsporen van deze soms hardnekkige groep (770 bekende gevallen) om de gecontesteerde “huis-aan-huis-controles” in vooral Antwerpen Noord te promoten. Iedereen weet dat het om een onwettelijke, verdoken jacht op illegalen gaat. Iedereen weet dat de politie willekeurige racistische razzias in cafés houdt,op jacht naar illegalen. Lex Moolenaar wil daar de jacht op minderjarige spijbelende kinderen bijvoegen. Een Janssens zal hem niet tegenspreken. Janssens is als volleerd demagoog in een snel tempo de democratische rechten van de Antwerpenaar aan het uithollen. Samen met sommige bevriende hoofdcommissarissen van politie (zoals de in de zaak van de correctioneel veroordeelde geweldenaar en ex-commissaris (VB) Bart Debie, verbrande hoofdcommissaris Serge Muyters ), ontwikkeld deze Burgemeester zich als een machtsgeil gevaar. Een gevaar dat gestopt moet worden. (http://www.indymedia.be/nl/node/25108).

Ontdoe deze Burgemeester van zijn masker en er rest een rattensmoel. Niet eens “een merk”. Zoals Kathy Lindekens tot haar verbijstering meemaakte. En zoals ik in politieke confrontaties met hem – ondermeer op het “Schoon verdiep” – ondervond. Met dat verschil dat ik als échte “Kielse Rat” genadeloos als een gezonde straatkat van me afbijt als hoegenaamd niet “gezagsgetrouw” element. Dat zijn die van de betere “Tentoonstellingswijk” met hun parken en lanen niet gewoon…

Koen Caliiauw, 31.01.2008

Advertenties


No Responses Yet to ““Kielse Ratten””

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: