Het radertje Van Temsche

04Okt07

De geschiedenis van de mensheid wordt niet gemaakt door individuele helden of gangsters. Keizer, koning, kardinaal, Poetin of Busch kunnen een belangrijke rol spelen, maar zijn niet de essentie van historische processen. Dat zijn wel de grote economische ontwikkelingen en hun invloed op politiek en cultuur, op het leven van de gewone mens. Hedendaagse historici bestuderen déze processen en in veel mindere mate zoals voorheen de biografieën van generaals en Romeinse heersers.

presentatie1.jpg

De rol van Hans Van Temsche is die van een radertje in een drama waarin hij de marionet is van poppenspelers en hun ideologie. In die zin heeft hij recht op “medelijden” en op een goede verdediging. Het is terecht zich te verdiepen in de psychologie van een jongeman met zijn eigen – wellicht zieke – persoonlijkheid en de invloed van zijn directe omgeving, die ontegensprekelijk extreem rechts is, racistisch en erger. Een persoonlijkheid die hem meer dan anderen vatbaar maakte voor de gruwel. De oplossing van de vraag naar het “waarom” ligt echter niet alleen in de ontraadseling van een ziek brein, maar vooral in de vraag wie of wat beïnvloedde dit brein. Bij de behandeling van psychiatrische patiënten is naast het neuro biologische de maatschappelijke context even belangrijk. Niemand leef alléén op een eiland. Er is altijd interactie.

Dit individu is gemanipuleerd door het alles doordringende haat discours van extreem rechts, van het VB en haar kopstukken. Deze rattenvangers van Hamelen zie je in de hele geschiedenis hun aanhang meeslepen. Ook nu, in Vlaanderen. Daarom zeg ik dat Dewinter en C° medeschuldig zijn, hoofdschuldige zelfs. (Lees op www.verzet.be  een van uit Joodse hoek gemaakte analyse hierover). Het gaat dus om een politieke, maatschappelijke verantwoordelijkheid die er voor zorgde dat Van Temsche “slechts” de trekker moest overhalen. De dader alleen verantwoordelijk stellen is een gemakkelijkheids oplossing die voorbij gaat aan het belangrijkste.

jan-decleir.jpg

De nabije omgeving, zijn familie, is mede verantwoordelijk. Opvoeders hebben hun zware opdracht. Het is laf van Frieda Van Temsche om alléén de dader schuldig te verklaren en niemand anders. Ze steekt aldus haar neef een dolk in de rug om haar extreem rechtse familie, zichzelf en het VB te beschermen.

En wij allen dan? Mogen wij de handen in onschuld wassen? Kunnen de bijna één miljoen VB stemmers dat doen? Wij zijn mede schuldig aan de ziek makende invloed van een ideologie die de meeste gelaten over zich heen laten gaan. Dat is triest. Ook voor WOII zag – wou niet zien – de meerderheid wat er aan de hand was. Al voor de oorlog waren de Duitse concentratiekampen geen geheim. Lees die geschiedenis op de vermelde site.

20060517c.jpg

In zoverre we ons niet naar vermogen engageren om de dagelijkse strijd tegen onverdraagzaamheid en het “kleine” racisme te voeren, zijn we medeplichtig aan de verspreiding van die grote pest en haar invloed op te beïnvloeden figuren als Van Temsche. En, wie is volledig vrij van de angst voor het vreemde? De grote historische processen zijn niet door God gezonden en onomkeerbaar. Mensen beïnvloeden ze en overwinnen op historisch niveau de ellende. Van Temsche is géén geïsoleerd “marginaal” verschijnsel, hij is de uiterst extreme uitdrukking van de vreemdelingen haat die in deze meest racistische regio van Europa leeft. Dat tij kan gekeerd worden.

Koen Calliauw

Advertenties


No Responses Yet to “Het radertje Van Temsche”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: