Duizend jaar geleden…

23Jun07

“Krakers”, archeologie en betaalbaar wonen

Eerst iets anders, of toch niet. De kranten: “Topman Filip Cordeel aangehouden in RSZ-zwendelzaak”. Cordeel is gedelegeerd bestuurder van één van de grootste Vlaamse bouwondernemingen. Hij is de zoon van Open VLD-politicus Marc Cordeel, Vlaams parlementslid en eerste schepen van Temse, en de neef van Dirk Cordeel, voorzitter van de Confederatie Bouw. De broers Marc en Dirk staan sinds 1970 aan het hoofd van de groep. (“De Morgen” van 23 juni). Filip Cordeel en anderen worden verdacht van sociale fraude en lidmaatschap van een criminele organisatie. De firma stelt 700 mensen te werk. “Hardwerkende liberale Vlamingen”, die familie Cordeel…

p6220034.jpg

De dag dat dit nieuws bekend werd,organiseerden de “krakers” van het voormalige Badhuis aan de Antwerpse Burchtgracht,samen met het Daklozen Aktie Komitee (DAK) een ontmoeting met de media. Reeds twee jaar voeren deze bezetters van een stadseigendom actie tegen de betonboeren die van plan zijn uiterst belangrijke archeologische sites te verwoesten. In deze buurt ontstond Antwerpen van af 800 na Christus en werd rond het dorpje aan de Schelde de eerste “muur” gebouwd. Dit is wereld erfgoed! Het levenswerk van de bekende kanunik Floris Prims (“Geschiedenis van Antwerpen”,uitgave in 1947 en herdrukt in 1977) bevat een gedétailleerde geschiedschrijving. Prims kan niet genoeg gewaardeerd worden. Hij kreeg in zijn tijd trouwens ook de wind van voren bij het Antwerps bestuur en werd voor zijn enorm werk niet vergoed door de stad.

“CLOCHARDS” EN ZONDERLINGEN.

Het “Badhuis” bestaat als kraakpand zeven jaar en herbergde duizenden daklozen. Het is Philippe De Craene die dat al die tijd als “ervaringsdeskundige” en medeverantwoordelijke van het DAK,runde. Voorwaar,geen geringe klus. Het is niet bijzonder dat juist deze “clochards”,kunstenaars en zonderlingen als bezorgde burgers de grootste aandacht hebben voor monumentenzorg,archeologie en – uiteraard – betaalbaar en gezond wonen.

Reeds in de zestiger en zeventiger jaren waren het dergelijke figuren (Wannes Van de Velde,Panamarenko,Ferre Grignard,Wout Vercammen,Pater Versteylen met zijn “groene fietsers” en vele anderen) die niet konden beletten dat de unieke schouwburg nabij de “ijzeren brug” zaliger tegen de vlakte ging of op initiatief van Schepen Bob Cools (SP.a) de Zuiderdokken gedempt werden,maar zij redden wel het…Centraal Station en de Cogels Osylei,nu pronkstukken. Herinner je ook hoe het nachtvolk (hoeren,klanten,kunstenaars,Provo’s,marginalen…) bij de brand van de kerk aan de Veemarkt met levensgevaar alles van waarde,waaronder schilderijen van Rubens en onschatbaar houtsnijwerk,uit het vuur  redden zonder dat één stuk verdween.

Wannes Van de Velde en Guido Belcanto zijn samen met Willem Elschot zwervers in de stad,dikwijls ’s nachts,en schreven en zingen er over. Daklozen en andere “clochards” kennen ieder hoekje en gaatje. Zo stuiten ze op verbazingwekkende vondsten én zien ze hoe – bewust of uit

onachtzaamheid – de stedelijke overheid slordig met het erfgoed omgaat. Zij “wonen” namelijk létterlijk in of op dat erfgoed en voelen er zich verantwoordelijk voor. Zo ook de “krakers” van het Badhuis aan de Burchtgracht, vlak bij het Vleeshuis. Zij bekwamen met het DAK dat twee jaar geleden de projectontwikkelaars van de “Noordblok” – nu een stadskanker van jewelste – gedwongen werden een flink bedrag plus ruim de tijd moesten geven voor wetenschappelijk onderzoek door de stedelijke Archeologische Dienst. Deze dienst is onderbemand en bezit te weinig middelen om haar werk te doen. De “krakers” steunen de Antwerpse archeologen. De Stad maakt zich sterk dat Antwerpen Centrum door de UNESCO kan erkend worden als wereld erfgoed, zoals Brugge. Dan zal er nog héél wat water door de Schelde moeten vloeien…Op de ontmoeting met de media waren geen stedelijke archeologen aanwezig. Zij mochten niet,kregen geen “opdracht” van Van Campenhout. Of hoe de vrije meningsuiting van ambtenaren als “zwijgplicht” opgedrongen wordt.

p6220042.jpg

DE LEUGEN VAN SCHEPEN VAN CAMPENHOUT.

Maandag 18 juni stelde ex-Schepen en nu gemeenteraadslid Erwin Pairon (Groen!) tijdens een commissie vragen aan Schepen Ludo Van Campenhout (Open VLD) over de situatie aan de Burchtgracht. Van Campenhout draaide minzaam rond de pot en beweerde dat er een akkoord bestaat tussen de projectontwikkelaar “NV Blijweert” en de Stad. Pairon drong niet aan. De waarheid is dat Van Campenhout loog!. Wij weten uit zeer goede bron dat er niets op papier staat dat ondertekend is. Van Campenhout en de NV Blijweert” – nog zo’n hardwerkende Vlamingen – spelen onder één hoedje. Noch financieel,noch qua toegestane tijd voor wetenschappelijk onderzoek is er een akkoord,dat trouwens door het Schepencollege bekrachtigd moet worden. Vermits “Blijweert” nu snel een vergunning tot afbraak wil bekomen én dat niet kan zonder concrete afspraken inzake archeologie,ook op Vlaams niveau,wordt het spannend.

Op de persconferentie verduidelijkte Antwerps Districtsraadslid Ilse Van Dienderen (Groen!) het standpunt van haar partij. Zoals ik in de vorige legislatuur als Raadslid dat punt op de agenda zette en een meerderheid kreeg,zal Van Dienderen dat aanstaande dinsdag (26 juni om 2O u in het Districtshuis aan de Arenbergstraat) als advies aan het Schepencollege ter stemming brengen. We doen een oproep om deze zitting bij te wonen.

Op de ontmoeting met de pers was bouwhistorica Petra Maclot een van de belangrijkste aanwezigen. Deze archeologe sprak namens de vzw “Antwerpse Vereniging voor Bouwhistorie en Geschiedenis”. (We publiceren haar tekst op deze site). De krakers leerden haar kennen tijdens de eerste acties rond de “Noordblok” en vormden stilaan een hecht front. Uiteraard neemt Petra Maclot,die ook de Antwerpse Universiteit achter haar staan heeft,het op voor het belang van archeologie. Maar ze benadrukte ook de sociale verdringing van de minder begoeden (“deportatie) ten voordele van de super rijken. Vanuit haar organisatie voert ze een petitie campagne.

Lieve Pepermans gaf het standpunt van de PVDA. Ze is advocate bij het Progress Lawyer Network (dat regelmatig de “krakers” juridisch bijstaat) en legde vooral de nadruk op betaalbaar en gezond wonen,wat een grondwettelijk recht is dat met de voeten getreden wordt. Veel meer sociale woningen zijn noodzakelijk. Ook de PVDA steunt de strijd voor het behoud van cultureel erfgoed,dat eigendom is van de gemeenschap. De herinnering aan onze voorouders en hun verwezelijkingen mag niet onder het beton van op véél geld uit zijnde projectontwikkelaars verdwijnen. Ook hier gaat het om: “Eerst de mensen,niet de winst”. Antwerpen is niet “van iedereen”. Wel meer en meer van de rijken. De huurprijzen werden onbetaalbaar.

Ook de SP.a ( buurtbewoonster Maya Detiége (parlementslid) en Frank Hostaux (gemeenteraadslid) van SP.a Rood) waren uitgenodigd. We hebben hen niet gezien of gehoord…

p6220044.jpg

 “JANSSENS & JANSSENS”…

Schepen Ludo Van Campenhout zei daags na de persontmoeting in “Het Nieuwsblad-De Standaard”: “Het daklozencomité wil natuurlijk niet dat daar gebouwd wordt…”. Neen,het DAK en haar bondgenoten willen dat dààr betaalbare woningen komen die geïntegreerd zijn (“inbreiën”) in de oude archeologische site én dat dit erfgoed voor iedereen beschikbaar blijft,niet in de garage van appartementen à 1 miljoen €. Van Campenhout nog: “ Ik en cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) zijn nu net de grootste verdedigers van zo’n archeologisch onderzoek”. We zijn benieuwd of hij en het Schepencollege aanstaande vrijdag daarvoor voldoende waarborgen,op papier,op tafel zal leggen.

Op de persconferentie waren twee heren van de recherche aanwezig,van “Openbare Orde”,”Cel Info”. Hoe de orde kan verstoord worden in een zaaltje met vijftien mensen is een raadsel. Deze “Janssens & Janssens” (niet “Patrick) ontmoeten we letterlijk overal. “Cel Info” verzameld politieke informatie,zodat er al eens een “geheime” lijst met “Terroristen-Extremisten” uitlekt vanuit de Federale politie zélf. Zowel Progress Lawyer Network,het kraakpand “Het Badhuis”,de PVDA als ondergetekende himself staan op die lijst. De bouwhistorica Petra Maclot voorlopig niet,maar alles kan beter. Uiteraard staat de gearresteerde topman van de bouwfirma Cordeel,Filip Cordeel,niet op die lijst. Evenmin als de “NV Blijweert”,die de boel rond het Badhuis wil slopen. Deze extreem rechtse,Oost Vlaamse familieclan Blijweert was betrokken bij het “milieu boxen schandaal” en ander gesjoemel. Van Campenhout en C° hebben zo hun vrienden…

En de “krakers”? Na zeven jaar moeten ze het pand eind juni verlaten hebben. Een beslissing van de Vrederechter van het kanton Antwerpen,die hen zeker niet slecht gezind was toen de “NV Blijweert” hen daar daagde. Ze hebben al een alternatief. Het DAK is springlevend na tien jaar actie voeren en blijft “de luis in de pels” van het OCMW en andere overheden.

 

 

 

 

Advertenties


No Responses Yet to “Duizend jaar geleden…”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: