“Het beste moet nog komen…”

12Apr07

Donderdag 19 april trokken wij, armen, om 14u naar de hoofdzetel van het Antwerpse OCMW aan de Lange Gasthuisstraat. (Zie op deze site de “Open brief aan Monica De Coninck”) Deze actie zal niet beperkt blijven tot een “onderonsje” met wat “de overheid” heet, maar strijdbaar zijn. We zijn kwaad, zeer kwaad. Ook onze Brusselse en Waalse vrienden zijn gemobiliseerd. Armoede en sociale uitsluiting kennen geen taalgrens. Wij hebben geen belang bij nationalistisch separatisme. “L’union fait la force” !.

“Knack” brengt in haar nummer van 11 april de bijlage “Antwerpen in de steigers”. Men bespreekt vooral het Masterplan Mobiliteit Antwerpen , de ongure sfeer rond de financiering van de Oosterweel verbinding en de “Wapperbrug”. Miljardenprojecten, in euro’s. Bedragen waarmee meer dan duidelijk gesjoemeld wordt en waarin de BAM ( Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel) nu reeds tot over de oren in de stront zit. Dat heet dan “Antwerpen in de steigers”.

Staan er sociale woningen in de steigers? Wordt er iets gedaan aan het tekort aan betaalbare huurwoningen? Wordt er,tenminste,ernstig over nagedacht op het Stadhuis?

Vergeet het. Vlak voor de Gemeenteraadsverkiezingen gooide Burgemeester Patrick Janssens een onleesbaar boekje op de markt, getiteld “Het beste moet nog komen …”. Met op glanspapier vooral veel in stadhuisjargon verborgen oppervlakkigheden. Inhoudsloos, maar wel in een dure verpakking.Bla,bla… Zo kennen we deze glamour boy, die zijn eigen partij zuiverde van het gespuis dat zich de Volkshuizen nog herinnerd .Janssens  halveerde met deze stoot het ledental van de SP.a  in “A”.

Terwijl 2O% van de Belgen zich op de rand van de extreme armoede bevindt, ongeveer 8% extreem arm is en Antwerpen zéker duizend daklozen en thuislozen kent die ondanks het grondwettelijk récht op een dak boven hun hoofd, dat niet vinden durft een Janssens in zijn boekje te verklaren :”We moeten onze sociale huurcomplexen niet alleen openstellen voor de mensen met de laagste (vervangings)inkomens”…Met duidelijke woorden, om te vermijden dat de gemeenschap via belastingen ( op de grote inkomens) bijspringt in het recht op gezond wonen van de armsten, laten we deze in de parken slapen en verhuren de “sociale woningen” aan bemiddelde twee verdieners. Een “sociale mix” heet deze nu al toegepaste praktijk. Dat brengt de overheid ( de sociale woonmaatschappijen ) geld op en laat de armen in de kou staan.

Mijnheer Janssens gaat nog verder in zijn boekje “Het beste moet nog komen…”. Zoals op een aantal terreinen,denk aan het beruchte “hoofddoekverbod” of de huis-aan-huis-controles, neemt hij de discriminerende ideologie van uiterst rechts over en tracht aldus het Vlaams Belang bij te benen. Alhoewel het VB net als eertijds de Nazi’s in Duitsland zich het imago tracht aan te meten van een “arbeiderspartij”, is het de partij van de belangen van de rijken. Alles wat niet paste en past in de mythe van een élite, moet uitgeschakeld worden. De concentratiekampen en de gasovens waren er de voor een normaal mens amper te bevatten consequentie van. Is dit wat te kort door de bocht? Het gààt wel eens snel! De sluipende discriminerende politiek die in het zog van het VB vanuit het Schoon verdiep gestuurd wordt is zéér gevaarlijk. Vooral wanneer deze gepromoot wordt door een Beerschot fan ”boven alle verdenking” met een PR machine achter zich.

’t Is maar wat onder “Het beste moet nog komen…” verstaan wordt. Immers, Janssens heeft nog andere argumenten om de sociaal uitgesloten mensen uit de sociale woningen te weren. Lees goed wat hij zegt: “ Andere criteria dan alleen het inkomen in beeld brengen, betekent vanzelfsprekend dat de sociale huisvesting niet langer uitsluitend op de onderste trede van de sociale ladder mikt”…Dit is, ”vanzelfsprekend”, straffe kost. Men zal weer afkomen met het argument van een noodzakelijke “sociale mix” om gettovorming te voorkomen. Gettovorming is echter vooral het gevolg van hoogbouw, slechte urbanisatie en architectuur, een te laag inkomen en gebrekkige sociale voorzieningen, zoals betaalbaar onderwijs.

Janssens en C° willen met alle middelen “A” zuiveren van het lastig gebroed. Die “onderste trede van de ladder” moet ophoepelen of worden verdreven als “onaangepast”.De razzia’s rond het De Coninckplein en in het Schipperskwartier,waarmee de commissarissen Debie en Muyters furore maakten,waren gericht op die “onderste trede” van de maatschappij,niet op een fictieve “maffia”.Het begrip “maffia” was en is noch sociologisch,politiek of vanuit het standpunt van de criminologie aanwezig in Antwerpen. Het paste wel wonderwel in de desinformatie campagne van het Stadhuis naar de mensen toe. De media lieten zich gretig gebruiken. En de eerste,grote stap werd gezet naar verdere “opkuis” acties van hen die zich niet houden aan de normen en waarden van de gemiddelde VTM kijker. Armoede wordt gecriminaliseerd.

Al de mensen die als gevolg van generatie armoede, ziekte, ouderdom, sociale uitsluiting , illegaliteit of van allochtone afkomst niet in het plaatje passen zijn niet welkom. De Stad is niet van iedereen. De “andere criteria” van Janssens zijn discriminerende criteria, waarover  het “Centrum voor Gelijkheid van Kansen”  zich eens zou moeten buigen. De eis dat bewoners van sociale woningen “het Nederlands machtig moeten zijn” is discriminerend. Janssens bedreigt hier op een brutale manier de zwakkeren. Daar waar ex-politiecommissaris Bart “penalty” Debie (V.B.) dat met zijn vuisten deed, doet Janssens het aanvullend met woorden.

OCMW voorzitster Monica De Coninck  behoort tot dezelfde stal als Janssens en is ook Schepen. Zal of kan ze ook maar iets van onze eisen (het is geen bédelbrief) volgen, laat staan willen uitvoeren ? Ik geloof er geen reet van. Wat niet belet dat onze acties niet moeten gevoerd worden. Met urbanisatie, met stedelijke ontwikkeling valt enorm veel te verdienen. Niet door de “onderste trede”, wel door de immobiliasector, de grondspeculanten, de “hardwerkende Vlaming” in de beheerraden, met buitensporige vergoedingen. Ook de “socialist” Janssens is goed en vetbetaald thuis in deze salons, ondermeer van de Dexia Bank.

Een brave ambtenaar in dienst van de Stad, en dus dienstbaar ààn…is Jan Verhaert,  stedenbouwkundig adviseur van de stad.( Niet te verwarren met Kristiaan Borret, de stadsbouwmeester. Hij sprak zich dadelijk na zijn aanstelling uit voor de afbraak van het Internationaal Zeemanshuis omdat het “Zeemanshuis onmogelijk ingeplant” zou zijn.). De stadsbureaucraat Jan Verhaert was in “Knack” bepaald duidelijk in verband met de BAM affaire: “Door in hardware, in gebouwen te investeren, ben je bezig met de software, de mensen”.

Eerst het winstgevend beton dus en dan de mensen. Benieuwd wat er voor “de mensen op de onderste trede van de ladder” nog rest nadat de BAM en dit stadsbestuur er overheen walste…En hoeveel er via de oncontroleerbare kanalen van de BAM “in de zakken verdwijnt”. Euro’s waarmee talloze sociale woningen gebouwd zouden kunnen worden in plaats van een “Wapperbrug” die nu al een misgeboorte heet.
 
Koen Calliauw, 12 april 2007     koen.calliauw1@telenet.be

Advertenties


No Responses Yet to ““Het beste moet nog komen…””

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: