Indische Hennep

29Mrt07

Woensdag 28 maart had in Antwerpen voor de Correctionele Rechtbank “een zaak zonder voorgaande” plaats. Is de vzw “Trekt Uw Plan(t)” een criminele bende? Is Cannabis gif? Aansluitend op de foto’s en tekst van “Fototrekster”, volgende bedenkingen…

Pas in 1963 verscheen het woord Cannabis in wetteksten. Daarvoor had men het over “Indische Hennep”, waarbij zwoele haremvrouwen oosterse sprookjes en de verdoemde dichter Baudeleire hoorden. In Antwerpen werd in beperkte kring al een paar decennia geblowd. De bevoorrading gebeurde via de matrozen van de “Congoboten”. Hennepzaad werd en wordt trouwens aan kanaries gegeven, opdat ze tijdens de competitie mooier zouden zingen. We willen het best geloven…

In het begin van de sixties groeide door jongeren “tegencultuur” met ondermeer Provo. Deze uit Amsterdam overgewaaide aanval op de bourgeoisie zou uiteindelijk een grote invloed hebben in de volgende decennia. Ze volgde op het existentialisme en de “Beatniks”. Provo was – ook in Antwerpen – reeds lang actief vooraleer in Parijs Mei ’68 losbrak.

Deze beweging verwierp het hypocriet puritanisme van de kerk en haar paus. Ze beweerde dat je van masturberen niet blind werd en promootte  “free sex”, tot wanhoop van ouders en leerkrachten. Ze kwam ook op voor het vrij beleven van ‘G’not”, ofte genot. Daar hoorde dus ook Indische Hennep bij,die de vogeltjes deed fluiten.

Marihuana werd toen al “wiet” en “shit” genoemd door de insiders. Er ontstonden kroegen als de “Zaziko”, de “Gard Sivik”, ”Het Pannenhuis”, ”De Mok” ” De Muze”, ”De Paddock”…Roemruchte namen uit oude tijden. En de joints gingen er rond, net als in Amsterdam waar “goeroe” Jasper Grootveld aan het standbeeld “Het Lieverdje” orakelde: ”En tevreden roker is geen onruststoker. Hugh…”.Bob Dylan klonk, Ferre Grignard zou zijn songs niet geschreven hebben zonder wiet, Fred Bervoets niet geschilderd zonder shit. En hetzelfde kan van Picasso en zijn generatie gezegd worden.

Terug naar nu. België kent ongeveer een half miljoen Cannabis gebruikers,van jong tot oud. Niemand heeft daar last van”Een tevreden roker…”.Tenminste,moest “men” er niet zo’n circus rond maken. Marihuana is immers een “softdrug” die in niets te vergelijken is met de harddrug alcohol. Terwijl het “M woord” taboe is, is de Belg een trotse bierzuiper met alle politici en de alcoholindustrie op kop. In Vlaanderen is 6% zware alcoholist. In Vlaanderen sterven jaarlijks 432 mensen rechtstreeks aan de gevolgen van alcoholmisbruik,waarbij niet de verkeersslachtoffers,de moorden en slagen en verwondingen, het partnergeweld gerekend zijn. Alcohol zorgt jaarlijks voor 19.O85 ziekenhuisopnames,elke psychiatrische kliniek heeft de handen vol met alcoholisten waarvan er zeer weinigen “droog” blijven. De financiële en economische kost voor de gemeenschap is énorm.(1) Langs de andere kant zorgen al de alcoholisten en sociale drinkers die het overleven wel voor een flinke financiële input voor de schatkist, via BTW. De een zijn brood…

Niemand ontkent dat ook marihuana met mate en verstandig moet gebruikt worden. Dat geldt ook voor chocolade. En inderdaad,sommigen zullen ernstige bijverschijnselen,zoals psychoses kunnen ontwikkelen. Zoals sommigen zwaar allergisch zijn voor kaas of noten en daaraan zelfs kunnen overlijden. Afblijven dan!.Zowat alle wetenschappers beklemtonen het onschadelijk karakter van marihuana,gerookt,in thee gedronken,in cake gebakken. Of in kleding verwerkt, wat met de vezels van de plant gebeurt. Cannabis is een pijnstiller voor MS patiënten, die op het proces aanwezig waren, naast gewone mensen, een paar overjaarse hippies en de benieuwde recherche.

Soep

Waarom moesten dan op woensdag 28 maart vijf beklaagden én de “vzw Trekt Uw Plan(t)” voor drie rechters, Correctioneel, verschijnen? Omdat de wetgeving en het juridisch kader rond het bezit, kweken, gebruiken van shit zo’n soep is dat klaarheid moet geschapen worden. De openbare aanklager had gelijk op het proces, cannabis is verboden wanneer men strikt en met oogkleppen op, de wet toepast. Maar ondertussen is er wel al enkele jaren een Koninklijk Besluit dat de Procureurs des Konings vraagt aan deze materie “de laagste vervolgingsprioriteit” te geven bij het bezit van één plant en drie gram per persoon. In de praktijk, géén vervolging. Maar de ene Procureur beslist zo, de andere anders, de politie weer anders .De beruchte Antwerpse ex-commissaris Bart Debie deed zelfs een huiszoeking, omdat er een … wietgeur geconstateerd was. Andere rechercheurs nemen zelf een trekje.

Wa d’is’t na? Dat wil “Trekt Uw Plan(t)” dus weten. De vzw organiseerde een paar zeer mediagenieke “provocaties” in de Antwerpse Plantentuin, waar zaadjes gezaaid en stekjes geplant werden. Lees (www.TrektUwPlant.be

) Aldus werd, volgens de statuten van de vzw, een “plantage” opgezet met één plantje per lid van de vzw. Alles open en bloot, de provocerende acties hadden plaats mét toestemming van het Schepencollege en de politie. Zoals gezegd, de aandacht van de media was enorm, omdat begrepen werd dat het hier om“een zaak zonder voorgaande” gaat, zoals de Openbare Aanklager zei.

Op 12 december vorig jaar werd na een actie in de Plantentuin dan een  inval door de politie gedaan op de zetel van de vzw. De stekjes en de moederplant werden in beslag genomen en later vernietigd, de “criminelen” aangehouden en ondervraagd. Het lid Stijn Bex, Vlaams Volksvertegenwoordiger (Spirit) die de actie steunt en aanwezig was, bleef wegens parlementaire onschendbaarheid ongemoeid. Hij interpelleerde wel in het Parlement.

Het klopt, zoals de Openbare Aanklager in zijn (overigens respectvolle) aanklacht zei, dat wetten in het Parlement gestemd worden. ”Gemaakt” worden ze een in goede democratie door de burgers, die na soms jarenlange, harde strijd hun zin krijgen en er consensus in het Parlement bestaat. Zonder harde stakingen met doden en gewonden, was de kinderarbeid niet afgeschaft. Zonder decennia strijd van de vrouwenbeweging,ook op straat, was de abortuswetgeving er niet gekomen. De vzw “Trekt Uw Plan(t)” is de duidelijke vertegenwoordiger van een half miljoen gebruikers en een meerderheid aan Belgen die de huidige achterhaalde en verwarrende wetgeving maar niets vinden. Ook de rechter heeft hier haar verantwoordelijkheid te nemen door de wetgever te wijzen op de bestaande onduidelijkheid. En eigenlijk zou ook de Procureur (Olivier Lins) de moed daartoe moeten hebben, hij is “het volk” en hoort ernaar te luisteren. Niet naar “die van boven”.

“Trekt Uw Plan(t)” wil uiteindelijk bekomen dat Cannabis uit de illegaliteit gehaald word, waar criminelen op de loer liggen. Dat er kwaliteitscontrole op wiet is, wat de volksgezondheid bevordert.( Er bestaan inderdaad “gemuteerde” Cannabissoorten met een zo hoge werkzame stof (THC) dat ze ongezond zijn. Die moeten er uit).Dat ook MS patiënten niet als dieven in de nacht hun pijnstiller in Nederland moeten halen. Dat er door grote dealers geen enorme winsten gemaakt worden op de kap van de gewone gebruiker. De smokkelpraktijken tot het verleden behoren. Kortom,  er eens normaal gedaan wordt. Dat er een doorzichtig en efficiënt drugsbeleid komt. Zoals de advocaat van de verdediging, Tom Goossens zei, het gaat hier niet om Cowboys. Het gaat om een vzw die “de vrije markt” van Cannabis juist onder een verantwoorde controle wil brengen.

“BOM” en “bendevorming.

Naast de hoofdbrok op het Correctioneel proces, Cannabis, zijn er twee bijzonder verontrustende aspecten. Bij het onderzoek naar de “daders” werden door de recherche Bijzondere Opsporingsmethodes (BOM) gebruikt. Hier tamelijk overbodig. Dat betekent telefoontaps, schaduwen, info inwinnen die de privacy schendt, infiltreren, enz.

Het hele arsenaal  van een politiestaat. Daarvoor moeten de speurders toestemming vragen, maar wees gerust, het gebeurt voortdurend zonder toestemming, wat soms tot de vernietiging van een dossier leidt wanneer de verdediging dit merkt. Hier zat het verslag van deze BOM braaf in het dossier en wou de verdediging – die uit is op een “proefproces” – er geen zaak van maken, gezien het risico op vertraging. Op de dag van het proces werd bekend dat de Federale Regering plannen heeft om bepaalde inlichtingendiensten het recht te geven “misdaden te plegen” tijdens een onderzoek. In hun obsessie over “extremisten en terroristen” gaan sommigen wel héél ver. In navolging van de CIA en dergelijke. Rechts en extreem rechts hebben Cannabisgebruikers steeds gecriminaliseerd. Bob Marley was als gebruiker, kunstenaar en militante anti-imperialist het gevaarlijke voorbeeld. Krijgen de Staatsveiligheid en de Militaire Inlichtingendiensten hun zin, dan is het hek van de dam.

Een twee gevaarlijke zaak betreft de “soepelheid” waarmee de Openbare Aanklager het begrip “bendevorming” hanteert. De vijf en de vzw worden beschuldigd van het oprichten van een criminele organisatie (de vzw), bendevorming, van “het handelen en in bezit hebben in vereniging”. Deze beschuldiging is er, zegt de verdediger Tom Goossens, bij gesleurd om een simpel Voorlopig Proces Verbaal (zonder vervolging) om te bouwen tot een PV, mét vervolging. Creatief vervolgen. Wetende dat “Trekt Uw Plan(t)” nu juist de schijnwerpers zoekt, toelatingen had van Schepencollege en politie, de sleutel van de “plantage” zelfs aan Burgemeester Janssens overhandigde (die deze doorgaf aan de politie) kan men moeilijk van een “omerta” spreken, zo karakteristiek voor “bendes”. De recherche had slechts Internet en de media te volgen, warm op kantoor, om alles te weten van deze boeven. Zonder “BOM”.
Het gaat hier om een principiële zaak. De sfeer op de rechtszitting was dan ook geïnteresseerd en niet opgefokt. Zonder hindernissen, zou de uitspraak op woensdag 25 april om 9 u vallen.

Welke uitspraak? De Procureur vraagt voor drie beklaagden “opschorting”, gezien hun blanco strafregister. Voor de twee anderen, werkstraffen van 6O en 😯 u. Ze hebben een beperkt strafregister van “lang geleden”, inzake drugs. Ze zijn dus ervaringsdeskundigen. Iedereen was het er over eens dat de vijf beklaagden in feite méér dan voorbeeldige burgers zijn, die hun politieke en sociale verantwoordelijkheid in allerlei, zelfs internationale verenigingen opnemen. Dat één van de beklaagden, Fhilip De Craene, die met ondermeer het Daklozen Aktie Komitee (DAK) dag en nacht als vrijwilliger paraat staat, 80 u “gemeenschapsdienst” zou moeten doen, is te zot voor woorden. Maar dat is meer in deze affaire.

De eis tot ontbinding van de vzw, als “criminele organisatie” (met Spirit-volksvertegenwoordiger Stijn Bex als lid) is ernstig. Het is een aanslag op de vrije meningsuiting en het recht op vereniging,ook al is “men” daarmee niet opgezet. Dit zou de poort openen naar meer willekeurige vervolgingen en het beknotten van democratische rechten. Waarom zou een uitgeverij die een boek uitgeeft dat de vrijheid van druggebruik promoot, ook niet als “bende” verboden kunnen worden? Of een platenmaatschappij die CD’s met scherpe maatschappij kritische teksten op de markt brengt? In de VS zijn hiervan voorbeelden.
“Indische Hennep” in het Vlinderpaleis. Een proces “met een groot maatschappelijk belang”. De vzw “Trekt Uw Plan(t)” steekt veel energie in deze zaak. Minstens een half miljoen Belgen zijn benieuwd naar de mening van de drie rechters.”Trekt Uw Plan(t)” gaat voor vrijspraak.

Koen Calliauw

(1) “Dialoog en Gezondheid”, maart ’07

Advertenties


No Responses Yet to “Indische Hennep”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: