Buurtcomité in verzet

22Jan07

Het Buurtcomité Generaal Belliardstraat, naast het Zeemanshuis, ging tegen de afbraakplannen in en geven niet op. Vierduizend mensen, waaronder een hoop BV’s tekenden hun petitie. Een gesprek met Rita Van Pelt en Kris Fierens.

Wat is er mis met het Zeemanshuis?

Rita en Kris. Niets. Dat het geen mooi gebouw zou zijn is onzin. Het is zelfs representatief voor een architecturaal belangrijke periode. Vergeet niet dat men ook de buurt van de Cogels-Osylei in Berchem bestemd had voor de sloop… Deze straten vol unieke Jugendstil en Art Deco zijn nu bijna werelderfgoed! Wij zijn niet tegen vernieuwing, maar wat men hier in petto heeft is ronduit achteruitgang.

Hadden jullie als buurtbewoners inspraak?

Rita en Kris. Laat ons niet lachen. Wanneer we aan stedelijke diensten informatie vragen, worden we als verdachten behandeld. Meestal krijgen we gewoon geen reactie. Na twee jaar kennen we de juiste plannen nog niet. Meer dan 4.000 mensen tekenden onze petitie tégen de afbraak. De stad is doof en arrogant. Zoals we nu weten, zal een nieuw Zeemanshuis een fractie van het huidige beslaan en in handen komen van de privé. Er zullen kantoren komen en, let op, fraaie patriciërswoningen en lofts. Publiek groen gaat verloren en wordt afgegrendeld “voor de veiligheid”. De buurt wordt duur en asociaal.

Wat brengt de toekomst?

Rita en Kris. We hebben actieplannen genoeg en alles is nog mogelijk. Er zijn vanuit de overheid immers juridische fouten gemaakt…Intussen blijven we ons vragen stellen. Waarom weigert men enige inspraak? Wat is de ware reden achter deze ontwikkelingsdrift? We staan op onze democratische rechten. En dat willen ook een aantal bekende kunstenaars die ons steunen. Tom Barman, Fred Bervoets, Yasmine, Antje De Boeck, Luc Tuymans, Hilde Van Mieghem,… Het begint maar pas.

Waar zitten de bonden?

En waar zitten de vakbonden, zal U zeggen. Goeie vraag. De voorbije twee jaar was het stilletjes van die kant. Ten onrechte. Het gaat om de belangen van vele zeemannen en vrouwen. En ook om de toekomst van veertig mensen in het Zeemanshuis. Zij voelen zich bijzonder onzeker en hebben al even weinig inzicht in de plannen als het Buurtcomité. Toch is er misschien beterschap op komst.

Fons Geeraerts, momenteel OCMW-raadslid (sp.a) is kwaad. Hij was de strijdvaardige secretaris van de socialistische transportarbeidersbond (BTB-ABVV) en stond bekend als een harde onderhandelaar. Hij begrijpt evenmin waarom het Zeemanshuis moet afgebroken worden, terwijl er vier ingezonden ontwerpen waren die het gebouw integreerden. Hij is ook bezorgd om de veertig personeelsleden, die het bij een afbraak wel kunnen schudden. Vooral is hij kwaad omdat de stad zich eind december als een dief in de nacht terugtrok uit de vzw Zeemanshuis.

Maar één ex-vakbondssecretaris zijn de vakbonden nog niet. Het zou een goede zaak zijn moesten het Buurtcomité met haar dossierkennis, de vakbond, het personeel, de kunstenaars en anderen samen de strijd aangaan. Want zo kan die ook gewonnen worden. Zelfs tegen de machtsmachine van ‘t Stad en haar privé-partners met de volle brandkasten.

Koen Calliauw, 22-01-2007

Advertenties


No Responses Yet to “Buurtcomité in verzet”

  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: